Afgelopen donderdag nog veroverde Stijn Van de Voorde Pukkelpop en komende week vertrekt hij naar het legendarische festival Burning Man in de Amerikaanse woestijn. De man die drie jaar geleden van de radio verdween, heeft het carrièregewijs uitstekend naar zijn zin. “Ik heb de beste job ter wereld, al besef ik dat heel wat mensen zich afvragen wat ik nu precies doe.” (lacht)

Al negentien jaar staat Stijn Van de Voorde op de payroll van Studio Brussel, het radiostation dat hem in april 2000 100 Belgische frank betaalde in ruil voor een concertverslag. Sinds dat verslag heeft de Waaslander gestaag carrière gemaakt op en naast de radio. Hij presenteerde programma’s als De Eburonen, Kvraagetaan en Que Pasa, was de sidekick van Siska Schoeters in Siska Staat Op!, maakte voor Canvas twee reeksen van Man over boek en veroverde al een aantal keer de Vlaamse culturele centra met zijn eigen voorstellingen. Anno 2019 is Stijn Van de Voorde hét StuBru-gezicht op VRT NU, het online platform dat zijn mini-documentaires over Ibiza, Californië en Groot-Brittannië uitzendt. “Mensen zijn wel eens in de war over wat ik nu doe. In De Morgen stond zelfs een stukje over mij, over dat het zonde was dat ik niks meer mocht doen op radio of televisie. Maar zo voel ik dat zelf helemaal niet aan. Als ik kijk naar wat ik de laatste drie jaar heb mogen doen, dan kan ik niet anders dan tevreden zijn. Op haast al mijn voorstellen krijg ik een positief antwoord. En dus vertrek ik donderdag naar Burning Man. Je zou uiteraard kunnen zeggen: het is maar een online reeks, maar I don’t care!”

Het is ondertussen drie jaar geleden dat je nog een vast radioprogramma presenteerde. Mis je dat niet?

Eigenlijk niet. Ik heb niet meer die behoefte. Bovendien was ik nooit zo’n goede radiopresentator. Dat is niet erg, want er zijn andere dingen die ik wel kan. Maar plaatjes aan- en afkondigen is echt een vak apart, een vak dat mij overigens niet zo kan boeien. Ik vond het altijd leuker om reportageprogramma’s te maken voor de radio, zoals De Eburonen indertijd. Maar het radiolandschap is veranderd en dat soort programma’s zijn niet meer van deze tijd. Daarom ga ik liever naar Ibiza of Amerika voor een online documentaire, ook al liggen de budgetten daarvoor een pak lager dan voor een televisieprogramma. Zulke projecten vind ik veel interessanter dan een dagelijks radioprogramma.

Je hebt in het verleden ook televisie gemaakt, op Canvas. Is dat iets dat nog op je verlanglijst staat?

Niet meteen. De manier waarop ik nu die documentaires maak, op zo’n snelle manier, vind ik heel aangenaam. De tv-programma’s die ik gemaakt heb, vond ik altijd zo kapotgeregisseerd. Elk interview moest drie keer vanuit een ander standpunt gefilmd worden. Dat was niks voor mij. Ik geloof trouwens niet dat er in Vlaanderen de mogelijkheid bestaat om echt iets cools te maken voor tv. Mijn voorstellen zouden al snel als ‘te edgy’ beschouwd worden, ook al zijn ze dat niet. Want tv wordt gemaakt voor de grootste gemene deler. Wat ik nu wil maken, past niet op televisie. Of televisie is daar niet klaar voor. En daarom stop ik mijn creativiteit liever in mijn online documentaires. En in mijn nieuwe voorstelling natuurlijk.

Die voorstelling heet ‘For those about to rock: I salute you’. Die gaat over rockmuziek, neem ik aan?

Klopt. Het wordt een voorstelling over straffe muziek, met exclusieve beelden en mooie – en minder mooie – verhalen over muzikale helden. In november begin ik te ‘try-outen’, om dan in januari in première te gaan in de Vooruit in Gent. Twee maanden en een twintigtal shows later eindig ik mijn tournee in Sint-Niklaas. Dat is echt iets waar ik enorm naar uitkijk.

Je speelde net op Pukkelpop en vertrekt donderdag naar de Verenigde Staten. Mag je al spreken van een geslaagde zomer?

Absoluut, het was al een bijzonder mooie zomer. Na Rock Werchter ben ik een dikke twee weken op vakantie geweest, naar de oostkust van Amerika. En recent zijn we nog door Frankrijk getrokken met de wagen. Ik ben een fervente reiziger, en een grote fan van de VS. Niet van de politieke structuren uiteraard, maar wel van het vakantieland. Je hebt daar een interessante combinatie van prachtige natuur en bizarre steden. Of ik een tip heb? Ik vind Los Angeles een hele boeiende stad. Het is zo’n plek die door veel mensen onderschat wordt, maar als je er wat langer blijft, merk je de charme.

www.stijnvandevoorde.be.