Tinne Oltmans schittert als Lisa in nieuwe telenovelle van VTM: “Een jaar lang keihard knallen”

3895
Met ‘Lisa’ blaast VTM vanaf morgen het format ‘telenovelle’ nieuw leven in. “Ik ben nu vooral heel erg benieuwd naar de reacties van het publiek”, aldus hoofdrolspeelster Tinne Oltmans. (foto VTM)
Met ‘Lisa’ blaast VTM vanaf morgen het format ‘telenovelle’ nieuw leven in. “Ik ben nu vooral heel erg benieuwd naar de reacties van het publiek”, aldus hoofdrolspeelster Tinne Oltmans. (foto VTM)

Na Sara, Ella, LouisLouise en David komt… Lisa. VTM blaast vanaf morgen het format ‘telenovelle’ nieuw leven in met een spannend en romantisch verhaal over de creatieve, verlegen Lisa die het wil maken in de marketingwereld. “Ik denk, of ik hoop tenminste, dat tv-kijkend Vlaanderen wel uitkijkt naar een nieuwe telenovelle.”

Tussen 2007 en 2011 oogste de telenovelle als genre behoorlijk wat succes bij VTM. Het begon allemaal met Sara, dat verrassend genoeg dertien jaar later nog steeds gesmaakt werd. De fans weten heel goed dat die reeks vanavond – voor de tweede keer dus – zijn ontknoping kent met een dubbelaflevering. Vanaf morgen is het de beurt aan Lisa. Dit keer geen sprookje over een lelijk eendje, maar wel een modern romantisch verhaal over een verlegen meisje dat droomt van een carrière in een hip marketingbureau. Met haar intelligentie en creativiteit heeft ze alles in huis om het te maken, maar haar extreme schuchterheid zorgt ervoor dat ze niet vooruit kan. Het is Lisa zelfs nog niet gelukt om aan het einde van een sollicitatiegesprek te geraken zonder dicht te klappen of weg te lopen. Zal ze haar verlegenheid overwinnen en haar dromen kunnen waarmaken?

Lijkt Lisa niet een beetje op Sara?

Er is zeker wel een link: Sara maakt een uiterlijke groei door, Lisa moet van heel onzeker naar zelfverzekerd gaan. En uiteraard is er in Lisa ook een prachtige ‘love story’. Lisa wordt namelijk op slag verliefd op de zoon van de baas van het marketingbureau. Het is liefde op het eerste gezicht, maar de vraag is of ze ooit zijn liefde kan winnen als ze nooit voor zichzelf opkomt.

Je was zelf een tiener toen Sara uitkwam. Was je een grote fan?

Enorm! Ik was echt helemaal mee met het verhaal. Die liefde tussen Sara en Simon en haar evolutie, geweldig. En als je ziet hoe die reeks na zoveel jaar nog scoort… Ik kan alleen maar hopen dat de kijkers even hard mee zijn met Lisa als met Sara.

Ik denk, of ik hoop tenminste, dat tv-kijkend Vlaanderen wel uitkijkt naar een nieuwe telenovelle.”

VTM zond destijds vier telenovelles na elkaar uit, maar plots stopte het. Denk je dat de formule hedendaags genoeg is om te scoren?

Als ik naar de reacties kijk – zoals toen de rest van de cast bekend werd gemaakt, dan ben ik daar vrij zeker van. Toen zijn ze er inderdaad na vier reeksen mee gestopt. Maar als je dit elk jaar zou herhalen, zou de magie er ook wel af gaan, denk ik. Zo’n telenovelle is een heel speciaal project, eentje van lange adem met heel veel afleveringen. Om het bijzonder te houden, moet je dit misschien niet elk jaar doen.

Dus volgend jaar geen tweede reeks van Lisa?

Elke telenovelle duurde tot nu toe 1 televisiejaar. Zelfs van Sara, toch zo’n succes, is er geen tweede seizoen gemaakt. Daar zit ook de kracht: je stopt alles in die ene reeks. Bovendien wil ik nog niet nadenken over wat hierna komt. Hoewel we al een half jaar aan het draaien zijn, zitten we nu nog maar in de helft.

Een telenovelle is dus behoorlijk pittig om te maken.

Absoluut. Hilde De Baerdemaeker, die ook in LouisLouise speelde, vergeleek het met een sneltrein waar je een jaar lang op springt. Het is inderdaad best pittig, maar we hebben heel veel geluk met de fantastische ploeg. Iedereen smijt zich voor de volle honderd procent. Dat maakt het makkelijker om vol te houden, je doet het voor elkaar. De eerste zes maanden zijn in ieder geval voorbijgevlogen.

Laatste vraag: hoe zenuwachtig ben jij voor morgen?

Ik was niet zenuwachtig, tot een paar dagen geleden, toen de interviews begonnen. Ik ben nu vooral heel erg benieuwd naar de reacties van het publiek. Als de mensen het leuk vinden, zal dat voor een enorme boost zorgen. Maar andersom kan natuurlijk ook.

Lisa start morgen met een extra lange aflevering om 20u40 bij VTM, nadien elke weekdag om 18u20.