Twee zeer kleine, bouwvallige arbeiderswoningen met een totale gevelbreedte van 8 meter en een bouwdiepte van 3 meter in een oude steeg in de binnenstad verbouwen tot één woning. Dat was de opdracht voor architectenbureau AST77 in Tienen. “Zelfs binnen een erg beperkte ruimte is het mogelijk om een kwalitatieve woning te realiseren”, zegt architect Peter Van Impe. Je kan het resultaat ‘Tiny House’ komen bekijken tijdens de Renovatiedag op 5 en 6 juni.

De laatste jaren pakt de stad Tienen de leegstand in de benedenstad heel goed aan. De stad tracht de strijd aan te gaan tegen de huisjesmelkers. Van deze heropwaardering kan de stad de eerste vruchten beginnen plukken. “Er is nog heel veel werk aan de winkel maar we komen er wel om ook van dit deel van de stad weer een prachtige woonwijk te maken”, licht Peter Van Impe toe. Had de nieuwe eigenaar het niet gerenoveerd tot deze karaktervolle woning was het zeker afgebroken moeten worden en vermoedelijk vervangen door de zoveelste garagebox. De focus was om te differentiëren en een woning te realiseren waarvan er geen twee in de stad te vinden zijn.

Beneden slapen, boven leven

Voor de indeling van de woning is er gekozen om het standaard woonprogramma om te draaien. “Op het gelijkvloers is er de slaapkamer, eten gebeurt op de eerste verdieping met buitenterras, koken op de tussenverdieping en zitten/werken helemaal boven onder het dak”, licht Peter Van Impe toe.

“Gezien de stedelijke verordening ons verplicht een autostaanplaats te hebben, hebben we een ruime berging gemaakt waar zowel fietsen als een auto kunnen staan. Zelf hadden we hier liever een open atelier of werkhuis in ontworpen, als ode aan de historische ambachten in de stad.”

Beperkingen

Wanneer je verbouwt in een stad stoot je op een gigantische regelgeving. “Een autostaanplaats, inname publiekdomein, energetische eisen, materiaalgebruik, erfgoed, minimale woonoppervlaktes, brandweer, lichten en zichten, leegstandtaks, … Het schrikt grondeigenaars meestal eerder af dan dat het hen stimuleert om er wat mee te doen”, weet de architect. “Uiteindelijk worden ze dan al te vaak vervangen door garageboxen of opslagruimtes. Het probleem is vooral dat de nieuwbouwregels absoluut niet zijn afgestemd op dergelijke kleine individuele projecten/percelen.”

Blikvanger

De woning in haar geheel is een blikvanger, maar de werkelijke woonbelevenis ervaar je in de zithoek onder het half gebogen dak. Deze ruimte is de enige plaats in de woning waar je de volledige lengte van de woning kan beleven. Anderzijds heeft deze ruimte een prachtig zicht op de Sint-Germanuskerk en kan ze genieten van het prachtige beiaardspel”, aldus Van Impe.

Opvallende materialen zijn er niet echt gebruikt. “Vooral de combinatie van eerder atypische materialen verrast wel, zoals de geperforeerde staalplaten in combinatie met de ruwe houten balken. Door twee perfo-platen op elkaar te leggen, krijgt men een prachtig bloemvormig legpatroon.”

Tiny House staat samen met twee andere projecten van AST 77 open voor het publiek: op zaterdag 5 en zondag 6 juni van 13 tot 18 uur. Inschrijven kan via dit formulier.

Woonfiche

Locatie: Gasthuismolenstraat Tienen
Architect: AST 77 architecten- en ingenieursbureau
Type woning: stadswoning
Renovatieperiode: 2018-2020
Renovatiebudget: circa 120.000 euro
Woonoppervlakte: 85 m²

(Tekst: Kelly Cuypers – Foto’s: Steven Massart en Peter Van Impe)