Zonder het coronavirus had Tom Waes ondertussen Saoedi-Arabië, de Amerikaanse Appalachen, Honduras, El Salvador en Guatemala al kunnen afvinken op zijn to do-lijst voor Reizen Waes. Nu is het al Linkeroever wat de klok slaat, en dat blijkt zo erg nog niet. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik enorm geniet van mijn nieuwe buurt. Ik ben nog niet zo lang geleden verhuisd en kan het thuis-zijn wel appreciëren.”

Tv-kijkers halen altijd opgelucht adem wanneer Tom Waes de zondagavond weer inpalmt. Vanavond doet hij dat met de special ‘Reizen Waes blijft thuis’. Daarvoor nam hij vanuit zijn kot opnieuw contact op met enkele van de honderden mensen die hij in de voorbije vier seizoenen van Reizen Waes ontmoette. Hoe zou het met iedereen gaan? En hoe gaat iedereen in al die verschillende landen met de crisis om? Tom zoekt uit hoe de coronacrisis leeft in de landen die hij de afgelopen jaren bezocht heeft. Vanaf volgende week zondag volgt dan de minireeks ‘Reizen Waes: Japan’, een verslag van de reis die Tom begin dit jaar maakte door Japan naar aanleiding van de Olympische Spelen. Tom reist meer dan 4.000 kilometer door het land van de rijzende zon, van in de havenstad Nagasaki in het zuiden tot aan het eiland Hokkaido in het hoge noorden. Hij maakt er kennis met eeuwenoude Japanse tradities, knotsgekke gebruiken en de meest fascinerende verhalen.

Je begint met een Reizen Waes ‘vanuit je kot’. Was het geen risico om zo’n aflevering te maken? Het is vast moeilijk inschatten of dat interessante televisie oplevert.

Klopt. Ik had daar ook wel wat schrik voor, maar al snel bleek mijn vrees ongegrond. Het is interessant om te horen hoe ze in China omgaan met zo’n virus of wat er allemaal op het eilandje Pitcairn gebeurt, waar de allereerste aflevering van Reizen Waes is opgenomen. En weet je dat je in Turkmenistan opgepakt kunt worden als je een mondmasker draagt? Misschien herinner je je ook nog die Amerikaanse ‘doomsday prepper’, die zich al voorbereidde op het einde de wereld? Wel, de investering van die gast brengt nu eindelijk iets op. Hij is ondergedoken in zijn kelder, waar hij indien nodig vier jaar kan blijven zitten. Natuurlijk was het voor mij zelf ook leuk om al die mensen een keertje terug te zien. Vaak ben je toch een dag of 10 samen tijdens de opnames. En ze wisten ook nog allemaal wie ik was, na al die jaren soms. De mensen in Pitcairn waren zo blij dat ze ons hoorden, dat wij op den duur de telefoon hebben moeten neerleggen (lacht).

Een week later volgt de Japanspecial van Reizen Waes. Naar aanleiding van de Olympische Spelen, die nu niet doorgaan.

De Olympische Spelen waren inderdaad de aanleiding om eens iets met Japan te doen, maar gelukkig hadden we het sowieso al breder opgevat. In de intro is er wel een verwijzing naar de Spelen, maar de afleveringen zijn er niet rond opgebouwd. Wij wilden graag een bezoek brengen aan het land dat komende zomer wereldwijd in het nieuws zou komen. Een land dat toch een ver-van-mijn-bed-show is, zo anders, zo boeiend, zo’n omgekeerde wereld. Natuurlijk gaan de Olympische Spelen nu niet door, maar we wilden deze reeks echt niet nog een jaar op het schap laten liggen.

Even uit de rat race stappen bevalt me eigenlijk wel”

Die reis heb je nog begin dit jaar gemaakt. Was er daar toen al iets te merken van corona?

Enkel tijdens onze laatste dagen ter plaatse, toen we op het noordelijke eiland Hokkaido filmden. Dat bleek achteraf ook een broeihaard van corona te zijn. Toen we terug in Tokio aankwamen, waren wij echt de enige mensen zonder mondmasker. In elk hotel moest je je handen ontsmetten, het ontbijt ’s ochtends mocht je niet zelf nemen maar werd voor je opgeschept. Op dat moment leek dat ons allemaal wat overdreven. Het was toch maar gewoon een griepje, dachten wij nog. Achteraf was ik wel heel blij dat we deze fantastische reis nog hebben kunnen meepikken, en dat we op voorhand niet wisten dat dit voorlopig onze laatste zou zijn.

Nu valt er helemaal niet meer te reizen. Is dat dan afkicken voor je?

Om eerlijk te zijn vind ik het helemaal niet erg om niet op reis te gaan. Al moet ik toegeven dat het nu stilaan toch begint te wegen, die gesloten grenzen. Maar ik geniet dus enorm van mijn nieuwe buurt. En met mijn agenda van de voorbije paar jaar was het niet onhandig om even rust te krijgen. Het geeft wel een goed gevoel om even uit de rat race te stappen. In de eerste dagen dat alles stilvalt, spartel je nog wat tegen. Maar al gauw voel je dat je wel moet opgeven omdat de wereld geblokkeerd is. Die initiële shock is geëvolueerd naar een ongelooflijk gevoel van rust. Het doet je ook nadenken over de enorme snelheid van het leven.

In juni zouden de repetities voor Undercover 3 weer beginnen. Enig idee tot wanneer die uitgesteld zijn?

Dat zal nog niet voor direct zijn, denk ik. Je moet je voorstellen dat als wij met twee acteurs een scène in een auto spelen, dat er daar nog vier andere mensen bij zijn in die auto. En in een klein keukentje staat makkelijk tien man om alles in goede banen te leiden. Dat kan nu allemaal niet meer, dus tot nader order zijn er geen opnames.

Wat misschien wel mogelijk zal zijn: de allereerste Reizen Waes-reeks in eigen land. Je deed een oproep voor tips. Werd er gehoor gegeven aan die oproep?

Massaal! We werden echt overspoeld met tips. In totaal wel 1.800. Nu gaan we twee weken tips filteren, wat telefoontjes plegen en uitzoeken wat interessant kan zijn. Dan gaan we kijken of we daarmee een Reizen Waes-verhaal kunnen maken. En hoe we dat dan zouden kunnen met de coronaregels. De eerste opnamedag is gepland voor de tweede helft van juni. Dat geeft ons dus nog wat tijd om versoepelingen af te wachten en duidelijkheid te krijgen over wat er allemaal kan en mag. Ik ben er wel van overtuigd dat we met een Belgisch seizoen dezelfde kwaliteit zouden kunnen leveren.

Je hebt dus nog wel wat werk dezer dagen. Wat doe je voor ontspanning?

Fietsen. Ik ben al heel mijn leven een fervente fietser, maar nu ik op Linkeroever woon, ontdek ik kanten waar ik vroeger minder snel kwam. Van bij mij thuis rij ik langs de Schelde naar Kruibeke en Temse en dan volg ik enkele meanders van de Schelde. Ik sta soms echt te kijken van hoe mooi het daar is. En dat op nog geen dertig kilometer van mijn deur. Ik maak me sterk dat daar nog een aflevering van Reizen Waes in zit. Daarnaast kook ik enorm graag. En nu is daar natuurlijk veel tijd voor. Ik experimenteer erop los. Mieke heeft alleszins nog niet veel hoeven te koken sinds de lockdown (lacht).

Reizen Waes blijft thuis, vanavond om 19.45 uur op Eén.
Reizen Waes: Japan, vanaf 24 mei drie zondagen lang om 20.00 uur op Eén.