Een halfopen bebouwing in de Leuvense stadsrand: de familie Vanhees vond het de ideale woning om een totaalrenovatie door te voeren. Het resultaat is een compleet onherkenbare indeling, en een woning die plaats biedt voor een gezinsleven, een kantoor én een huurstudio. Opvallend: de vele planten in de woning. Een urban jungle als het ware.

Tekst: Kelly Cuypers ** Foto’s: Jo Vanhees

Architect Jo Vanhees en zijn vrouw woonden eerst in een appartementje in de stad vooraleer ze een rijwoning kochten. Vrijwel meteen zagen ze het nut van kopen, wonen en tegelijk ook verhuren aan studenten. Met de kinderen erbij wilden ze graag ook genieten van een tuin.

“We wilden ook dicht bij alle faciliteiten wonen, zoals onder meer de school voor onze kinderen. En zo gingen we op zoek naar een woning in de stadsrand. We vonden een halfopen bebouwing. De troeven van de woning: de zuidelijk georiënteerde achtergevel en de voorgevel met uitzicht op de parkabdij”, somt Jo Vanhees op.

“Ideaal aan een halfopen woning is dat je minder energieverlies hebt, en tegelijk dat je ook minder ruimte inneemt. We focusten ook op een woning waar meer dan voldoende renovatiewerken voor de boeg stonden”, blikt architect Jo terug.

“We beseften wel dat een renovatie meer kopzorgen met zich meebrengt. Net daarom wilden we zeker niet opnieuw aan een rijwoning beginnen. In een halfopen huis is het een pak makkelijker om materialen te krijgen waar je ze nodig hebt.”

Vakkundig strippen

De woning leek de droomwoning voor het gezin om mee aan de slag te gaan. De gehele indeling werd omgegooid: het merendeel van de binnenmuren is gesneuveld en de trap is aan de andere kant van de woning gepositioneerd.

“Om een volledige strip en totaalrenovatie mogelijk te maken, moet er gekeken worden naar de stabiliteit van de tussenvloeren”, licht de architect toe. “Ook bij houten vloeren is het perfect mogelijk wanneer de vloeren verstevigd worden.”

Tot slot vond het gezin het belangrijk om zoveel als mogelijk natuurlijke lichtinval te creëren. Dat gebeurt onder meer met de vide die ook erg ruimtelijk toont.

Gezonde luchtkwaliteit

De buitengevel is afgewerkt met een warmgetinte rode baksteen, in combinatie met een houten bekleding voor het gelijkvloers. Ook binnen keert het hout terug. De houten plafonds – zowel deels in de leefruimte als boven op de mezzanine van de kinderkamers -zorgen voor extra akoestiek.

Eveneens akoestisch werken de vele planten die in de woning zijn opgenomen, naar inspiratie van Jo’s vrouw. “Het is hier een ware ‘urban jungle’. Het interieur ziet er nooit hetzelfde uit, want de planten groeien of we verplaatsen ze wel eens. Ze dragen eveneens bij tot een goede luchtkwaliteit.” Ook het ventilatiesysteem D – vrij ongebruikelijk bij een renovatie – zorgt voor de continue toevoer van verse lucht.

Het E-peil van deze doorgedreven renovatie bedraagt E50. “We scoren bijzonder goed op vlak van isolatie. Wanneer we nog meer geïnvesteerd hadden in technieken, had het zeker beter gekund. Zo kozen we voor een zonneboiler om ons water met de zon te verwarmen, en niet voor zonnepanelen om elektriciteit op te wekken”, aldus Jo.

Wonen én verhuren

De woning is ingedeeld met een toegang tot het woongedeelte van het gezin en het kantoor van de architect, en een aparte toegang voor de studio die op de eerste verdieping gevestigd is.

“Het is perfect mogelijk om in je eigen woning een extra ruimte te verhuren. Het maakt de leninglast draaglijker en je biedt aan een kandidaat-huurder de kans om in een stad te kunnen huren. Uiteraard was dit alleen mogelijk omdat we deze woning uitgebreid hebben.”