Een jaren zeventig appartement in hartje Leuven was dringend toe aan een renovatie. Maar daarvoor moest het penthouse eerst een koper vinden. Architect Benoit Van den Bossche zag er de meerwaarde van in. “Vooral de ondergaande zon zien vanuit dit penthouse is werkelijk de moeite”, zegt Benoit.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Joris Dewandeleer)

Dit appartement stond al enkele maanden te koop op de immoportaalsites vooraleer het toch de aandacht van architect Benoit Van den Bossche trok. “Door de slechte foto’s en het donkere interieur was het ons ook niet meteen opgevallen. Nadat we uiteindelijk toch beslisten om het appartement te bezichtigen, waren we onmiddellijk verliefd”, blikt Benoit twee jaar terug. “Omdat het een penthouse-appartement is, heb je een enorm groot terras, een knap uitzicht, veel lichtinval en geen last van bovenburen. Ook de open structuur van het appartement (geen dragende binnenmuren) maakten dat we het appartement toch kochten.”

Volledig strippen

Het appartement dateert van de jaren zeventig en was sindsdien niet meer gerenoveerd of opgefrist. Een overdaad aan hout, in combinatie met een donkerrode vloertegel maakte het geheel zeer donker. Ook de indeling van keuken/eetkamer/leefruimte maakte geen optimaal gebruik van de kwaliteiten van het appartement.

Van bij de aankoop van het penthouse was het Benoits visie om een totaalrenovatie uit te voeren met een volledig nieuwe indeling van het appartement. “We zijn nog een stap verder gegaan door het volledig te strippen, inclusief binnenmuren, en opnieuw in te delen. Na afbraak waren enkel de buitengevels van het appartement nog zichtbaar.”

Meerjarenplan

Gezien het een appartementencomplex is, traden er wel enkele beperkingen op. De buitengevel renoveren, kon niet zomaar. De buitenmuren zijn in mede-eigendom met de andere bewoners. Daarop kwam ‘Inclusief architecten’ met een meerjarenplan aanzetten. Een musthave voor elke gebouwrenovatie.

“In de voorstudie beschreven we de verschillende mogelijkheden, opgedeeld in een realistische fasering. Intussen werden al heel wat werken uit dit masterplan uitgevoerd. Zo werd de volledige gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie vernieuwd en het dak geïsoleerd. Ook de inkomhallen en traphallen kregen al een opfrissing door de marmeren vloeren te polijsten, de trapleuningen en liftdeuren opnieuw te lakken en de muren opnieuw te schilderen. Ten slotte werden ook de brievenbusgehelen vervangen en aangevuld met een hedendaags videofoonsysteem. Via dergelijk masterplan konden al deze beslissingen toekomstgericht gemaakt worden”, licht Benoit toe.

Bespaar niet op technieken

Wanneer je renoveert, is het vervolgens ook geen goed idee om op technieken te besparen. Een goede tip van Benoit: “Wanneer je een nieuwe vloerbekleding voorziet, kan ik enkel aanraden de onderliggende technieken mee te vervangen. Bij appartementen uit deze periode is het leidingwerk meestal in slechte staat. Dat betekent dat je nieuwe vloer bij een eventueel lek er opnieuw uit moet. Vervang bij een totaalrenovatie dus steeds al je technieken tot aan de gemeenschappelijke schacht. Wanneer er later eventuele renovatiewerken van de gemeenschappelijke delen uitgevoerd worden, kunnen deze mooi aansluiten.”

Meedraaien met de zon

De indeling van het appartement is volledig gericht op licht en zichten. De keuken, leefruimte, eetkamer en badkamer kregen allen een nieuwe plaats. Verder is er op het toilet na geen enkele ruimte zonder daglicht. De inkomhal krijgt via een glazen deur naar de leefruimte rechtstreeks daglicht, terwijl de badkamer voorzien werd van een groot raam in de inloopdouche.

De nachtruimtes zijn allen noord/oost gericht, waardoor je opstaat met de ochtendzon. Keuken, leefruimte en eetkamer zijn gericht naar het westen. Op die manier volgt het gebruik van het appartement mooi de stand van de zon. Doordat het terras volledig rond het hoekappartement plooit, heb je op ieder moment van de dag een plekje in de zon.

Woonfiche

– Locatie: Leuven
– Architect: Inclusief architecten
– Type woning: appartementencomplex/residentie uit 1970
– Renovatiejaar(periode): 2019 (4 maanden doorlooptijd)
– Budget: 90.000 euro exclusief btw en erelonen
– Woonoppervlakte: 125 m2
– Gezinssituatie: koppel met kind