Wim Lybaert haalt dit voorjaar zijn zelfgebouwde huis op wielen weer van stal. Zonder plan trekt hij samen met zijn gast de wijde wereld in. Samen duwen ze een week op pauze om te genieten van vrije tijd die echt vrij is. (foto VRT)

Wim Lybaert, Vlaanderens meest geliefde buschauffeur, trekt er komende week weer op uit in zijn Columbus. Wim reist samen met zijn bekende gasten verder dan ooit, want waar de ene reis eindigt, vertrekt de volgende. Een welgekomen vleugje reisinspiratie dus, in tijden waarin niemand de landsgrenzen over mag.

“Ik vind het heel raar om over entertainment op televisie te praten terwijl de hele wereld een oorlog tegen het coronavirus uitvecht”, gaat Wim van start tijdens ons ontbijtinterview via Skype. “Maar ik hoop dat de mensen er iets aan zullen hebben. De Columbus is een ode aan de kleine dingen des levens en aan de medemens. En plots is er een virus dat ons die zaken oplegt. Het heeft nu geen zin om te dromen van witte zandstranden in de Malediven. Als ik straks weer naar de Belgische kust kan, op nauwelijks 15 kilometer van mijn woonplaats, zal dat het mooiste strand ter wereld zijn. Dat probeer ik met De Columbus ook te vertellen: schoonheid ligt niet noodzakelijk aan de andere kant van de wereld.”

Een nieuwigheid in dit derde seizoen van De Columbus is dat je niet meer telkens vanuit België vertrekt.

Klopt. We vertrekken nu waar we in de vorige aflevering zijn geëindigd. Dat heeft als voordeel dat mijn gast zelf ook geen idee heeft waar we vertrekken. We doen het dus nog meer dan de voorbije twee jaar zonder plan. Een bijkomend voordeel is dat ik dan ook altijd op nieuwe plekken kom. Want als je telkens vanuit België vertrekt, is de kans wel groot dat je tijdens de eerste etappe bepaalde routes aflegt die je al kent van vorige reizen. En ik ben echt niet zo’n goede acteur die verwondering kan veinzen. Voor mijn producer was dit overigens wel iets lastiger. Je kunt namelijk niks op voorhand boeken omdat je niet weet waar de bus eindigt. En doordat we niet meer altijd in onze buurlanden zaten, verliep de communicatie ook niet altijd gemakkelijk. Productioneel was het dus wel een ingewikkeld verhaal.

Bij de vorige twee seizoenen vroeg ik je telkens of je tevreden was. Waarop jij antwoordde dat je nooit tevreden was. Zal ik het nog eens vragen?

Ik ben nooit 100 procent tevreden, maar nu meer dan ooit. Ik geloof dat ik milder ben geworden voor mezelf. Ik ben van nature een perfectionist, iemand die heel moeilijk kan loslaten, ook iemand met een veel te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik was op papier dus niet de meest geschikte mens om De Columbus, dat toch draait om loslaten, te presenteren. Of misschien net wel, want dit programma heeft mij veranderd. Het heeft me zachter en milder gemaakt. Ik merk dat ik het mezelf makkelijker maak als ik niet alles onder controle heb. Dus wat dat betreft is De Columbus een vorm van therapie. Beetje bij beetje word ik een goede ‘Columbusser’, al heb ik nog een lange weg af te leggen. Maar ik merkte nu in seizoen 3 dat ik iets minder snel uit mijn lood geslagen was bij een tegenslag. Ik durf daarom te zeggen dat dit het beste seizoen van de drie is. Al heeft dat natuurlijk ook te maken met een rol waarin je groeit, niet alleen ik trouwens, maar onze hele ploeg.

De Columbus heeft dus een beter mens van je gemaakt. Een toffe vorm van therapie. En nog betaald ook!

Ik denk inderdaad dat ik een beter mens ben geworden. Maar ik had het ook nodig, ik kom van ver. Een ander voorbeeld: drie weken geleden ben ik terug beginnen werken in mijn moestuin, iets dat ik vroeger professioneel voor televisie deed. Toen mochten mijn kinderen absoluut niet in die tuin, en mijn vrouw mocht niet oogsten. Alle kroppen sla moesten precies 30 centimeter van elkaar staan. Nu steekt dat allemaal niet meer zo nauw. Daaraan merk ik dat ik milder ben geworden.

Je vertrekt voor De Columbus altijd in de zomer. Hoe zie je dat nu voor je in dit coronatijdperk?

Misschien eerst even dit: ik werk al een tijdje in de tv-sector en ik merk dat er niet zoveel over gesproken wordt. Maar deze sector, die eigenlijk al in nood zat, gaat een ramp tegemoet. Als je een tv-programma maakt, heb je een preproductiefase, een draaifase en een postproductiefase. Alles van preproductie en draaien ligt momenteel stil. Ieder productiehuis is nu plannen B en C aan het bedenken, maar wij kunnen dat moeilijk. Als je met De Columbus de grens niet over mag, heeft het geen zin om aan een nieuw seizoen te beginnen. Dus wij leven nu in complete onzekerheid. En als de grenzen open zouden gaan deze zomer, dan zit je nog met een morele verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je ploeg. Stel je voor dat iemand onderweg besmet raakt en plots iedereen ziek wordt. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Een bijkomend probleem voor ons is dat wij trage tv-makers zijn. Alle programma’s die wij ontwikkelen, daar hebben wij aan geschaafd tot we tevreden waren. Een programma als De Columbus ziet er misschien simpel uit, maar daar is enorm goed en lang over nagedacht. Als je komende zomer iets anders wil maken, moet je dat dus rap-rap bedenken en pijlsnel kunnen schakelen.

Denk je dat de wereld er anders uitziet na corona?

Ik hoop dat we hier wel uit leren, ja. Die virussen komen van wilde dieren, en wij hebben het nu vlaggen omdat wij hun biotoop vernielen. Die virussen zoeken een andere gastheer en dat zijn wij. Ik hoop dus dat er een groter besef komt dat we zuinig moeten zijn op onze planeet. De geschiedenis leert ons wel dat je lessen kunt trekken uit grote rampen. De Franse Revolutie was het einde van het feodale systeem. Na de twee Wereldoorlogen is onze sociale welvaartstaat begonnen. Hopelijk leidt corona ook tot iets goeds.

Door het coronavirus lijken weekdagen en weekends bijna door elkaar te vloeien voor veel mensen. Hoe zit dat bij jou?

Zondag blijft mijn heilige dag, echt waar. Ik zit nu in een hele drukke periode met de afwerking van onze afleveringen. Maar aan mijn zondag mag niemand raken. Dan maak ik er een punt van langer uit te slapen, uitgebreid te ontbijten, langer in de keuken te staan en wat in de moestuin te werken.

Heb je nog moestuintips?

Nu de tuincentra eindelijk weer open zijn: grijp je kans. Er is niks beters om tot rust te komen dan in de tuin te werken. En zelfs als je geen tuin hebt: koop een grote bloempot en zet er eens wat tomaten in, kropjes sla of rucola.

De Columbus, vanaf 30 april elke donderdag om 20.10 uur op Eén.