Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

 “Ik wil mijn woning verkopen, kan ik de koper dan btw aanrekenen?”, vroeg een klant me onlangs. Dat kan zeker, maar enkel en alleen als het om een ‘nieuwe’ woning gaat. Maar tot wanneer kan een woning als ‘nieuw’ bestempeld worden?

  1. ‘Nieuwe’ woning

De ouderdom van een woning wordt bepaald door de eerste ingebruikname. Dat is de datum waarop de woning voor de eerste maal bewoond werd. Een woning is ‘nieuw’ wanneer zij uiterlijk op 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikname of de eerste inbezitneming wordt geleverd.

  1. Voorbeeld

Om een voorbeeld te geven: een woning die voor de eerste keer in gebruik werd genomen in 2017 kan je dus met btw verkopen na het verlijden van de verkoopakte tot 31 december 2019.

  1. Betaalde btw recupereren

Is de woning nieuw en kies je ervoor om met btw te verkopen, dan zal er bovenop de verkoopprijs 21% btw worden doorgerekend aan de koper. Doordat de koper btw moet betalen, hoeft hij geen registratierechten meer te betalen. Maar waarom zou je als particuliere verkoper kiezen voor een verkoop onder het btw-stelsel? De btw die je zelf betaalde bij de aankoop van de woning, kan je op die manier recupereren bij verkoop van de woning. Deze regeling is dus interessant voor de verkoper.

www.cibweb.be