Vijf tips van onze beautyexpert Sabine Peeters voor een georganiseerde badkamer

248
Zorg voor rust in je badkamerkastje, gooi alles weg dat je geopend had en vergeten was. (foto Getty Images)© Getty Images/iStockphoto
Zorg voor rust in je badkamerkastje, gooi alles weg dat je geopend had en vergeten was. (foto Getty Images)© Getty Images/iStockphoto

Ik heb een kruipkot van een badkamer. Als ik uit de douche stap, bots ik – zonder overdrijven – quasi op de deur. En toch krijg ik het voor elkaar om deze ‘oase’ vol te proppen met tientallen beautyproducten. Ik wijd het aan mijn job: een make-upartiest en beautyschrijfster draagt nu eenmaal de zware plicht om zoveel mogelijk merken aan een grondige test te onderwerpen.

Maar elk seizoen schiet de Marie Kondo in me wakker, voel ik me schuldig en ga ik op zoek naar orde in de beauty chaos. Ziehier mijn 5 strategische tips voor een soberder beauty bestaan.

1. Wees genadeloos

Neem een mand en leg er àl je producten in. Een schone, lege kast of schuif nodigt uit tot ordening en laat je stilstaan bij de (vaak overbodige) hoeveelheid aan producten die je doorheen het jaar hebt verzameld. Tijdens deze eerste fase smijt je alvast alles weg dat je geopend had en vergeten was. Producten waarvan het parfum je niet aanstond of die irritaties veroorzaakten, horen niet langer thuis in jouw badkamer.

2. Houd rekening met de houdbaarheid

Achteraan de verpakking van een lotion of crème vind je een icoontje van een potje met daaronder een cijfer. Dit cijfer geeft aan hoelang je iets, vanaf de opening, kan gebruiken alvorens het vervalt. Daarnaast kunnen ook een veranderende geur, consistentie en kleur een indicatie geven dat jouw product in de vuilbak hoort. Vervallen items zijn een kweekvijver voor bacteriën en kunnen zorgen voor ontstekingen en allergische reacties. Laat dit dus een aanzet zijn om die jarenoude mascara eindelijk te vervangen door een nieuw exemplaar!

3. Maak een onderscheid

Groepeer je producten per soort en functie en zet de reeds geopende versie vooraan. Hierdoor krijg je een beter overzicht en weet je perfect wat je wel of niet nodig hebt tijdens je volgende shoppingtrip. Zelf maak ik ook een onderscheid tussen ‘dagelijks gebruik’ en ‘sporadisch gebruik’. Mijn dagelijkse producten (serum, dagcrème, deodorant en mascara) krijgen een centrale plek in de badkamer, terwijl mijn maskers of speciale boosters in een bovenhoek staan te blinken.

4. Test, test, 1, 2, 3

Vermijd impulsaankopen en vraag eerst raad aan een objectief persoon waarin jij je herkent qua huid en stijl. De taak van een verkoper is exact dàt, verkopen. Waarbij weinig rekening wordt gehouden met jouw specifieke noden en gevoeligheden. Niet per se de perfecte persoon dus om jou te adviseren. Vraag ook telkens eerst naar testers en bekijk thuis even hoe jij je bij een product voelt, voor je overgaat tot een aankoop.

5. Gebruik multifunctionele producten

De meest economische en sobere manier om jouw beautycloset overzichtelijk te houden is het inzetten van producten die verschillende functies innemen. Zo werken de meeste dagcrèmes prima als make-upprimer, is jouw lipstick ook inzetbaar als blush én oogschaduw en zijn er meer en meer multifunctionele serums en maskers op de markt. Niet alleen houdt dit jouw beautycorner klein en compact, maar het zorgt er ook voor dat je daadwerkelijk een product opgebruikt voordat het vervalt.