Voetbalclubs, spelers en makelaars wachten in angst op impact van de coronacrisis op de transfermarkt: “Dit wordt een bloedbad”

573
Foto Getty Images

De coronacrisis is het topvoetbal langzaam aan het wurgen. Geen wedstrijden meer, geen inkomsten meer en in het beste geval in ons land pas weer business as usual (mét toeschouwers) vanaf 1 september. Logisch dat de transfermarkt tussen 1 juli en 31 augustus er niet fraai zal uitzien. En dat is een understatement, de spelerswaarden storten met 28% naar beneden. En wellicht ook de lonen. “Er zal véél misbruik gemaakt worden van deze situatie”, voorspelt makelaar Gunter Thiebaut.

Weet u hoeveel vorig seizoen wereldwijd werd uitgegeven aan voetbaltransfers? 8 miljard euro. The sky was the limit, op de internationale markt gingen de transferprijzen vaak vlotjes boven de 50 miljoen euro. En soms boven de 100 miljoen euro. Vooreerst: volgens insiders zal zelfs de coronacrisis zo’n cijfers niet wegvegen. Op de echte Europese toppers zou maar weinig waardeverlies zitten, liet sportadvocaat Sven Demeulemeester al noteren. “Na de crisis zullen er nog wel topclubs zijn die op een berg cash blijven zitten.”

Maar gemiddeld zullen de prijzen wél kelderen: de ene club, door de crisis zwaar financieel geamputeerd, zal zo weinig mogelijk uitgeven, de andere zal per se moeten verkopen en zal onder de prijs gaan. Zo rekende het International Centre for Sport CIES al uit dat de prijzen gemiddeld ongeveer 28% naar beneden zullen gaan in de grote Europese competities. “En in België wordt het wellicht nog erger”, aldus nog Demeulemeester.

Geen Belgische recordtransfers?

Slecht nieuws vooreerst voor de Belgische topclubs die elk seizoen hun budgetten moeten opfleuren met één of meerdere toptransfers. Voor de volledigheid: in 2019 maakten de profclubs al 87 miljoen euro verlies. En alleen Genk en Club Brugge, niet toevallig dit jaar allebei in de groepsfase van de Champions League, leden dit seizoen geen verlies vóór de transferopbrengsten. Ze verkochten wel voor respectievelijk 78,7 miljoen en 66,7 miljoen euro… Maar nu al zijn de topclubs aan het rekenen: 25 miljoen euro of meer voor Jonathan David (AA Gent), 20 miljoen euro of meer voor Krépin Diatta (Club Brugge)… wie zal dat nog betalen? Het mogelijke verlies in de Premier League wordt nu al op 1 miljard euro geschat.

En er is het cascade-effect, aldus Matthias Leterme van KV Kortrijk. “Als de grote clubs niet cashen, kopen ze ook niet bij ons. Terwijl ons businessmodel voor 25% gebaseerd is op transferinkomsten.”

Het wordt in elk geval een heel aparte transfermarkt, bevestigt makelaar Gunter Thiebaut. “Dat is het nu al. Het blijft bougeren: we zoeken dit profiel, kunnen zo’n loon geven Maar zolang er geen enkele duidelijkheid is wanneer en hoe kan worden hervat, hoe 1A en 1B er zullen uitzien en wat de sportieve budgetten inhouden, kan er niets beslist worden. Het is evenwel logisch dat de clubs zo weinig mogelijk gaan uitgeven aan transferprijzen en aan lonen. Terwijl veel spelers omwille van dat laatste, geen betere salarissen, op hun beurt misschien liever blijven waar ze zijn. Er zal véél gebruik én misbruik worden gemaakt van de situatie.”

transfervrij? Hogere looneisen!

De spelers die wél voordeel uit deze situatie kunnen halen zijn diegenen die nu einde contract zijn. Transfervrij kunnen zij hogere looneisen stellen. Bij de Rode Duivels zijn in dit geval al Dries Mertens, Jan Vertongen en Thomas Meunier. Bij de Red Flames Tessa Wullaert. En die zit in de portefeuille van Thiebaut. “Einde contract is onmiskenbaar een troef, meer bij de mannen dan bij de vrouwen evenwel”, bevestigt de makelaar. “Al gaan er wel veel meer dan normaal contracten worden ontbonden. Wat Tessa betreft: er is véél belangstelling, ja. Atlético Madrid, Bayern München, PSV, Anderlecht… Aan haar om de juiste keuze te maken.”

Ook in zijn portefeuille maar niet einde contract: Brecht Dejaegere die uitgekeken lijkt op AA Gent en Anderlechtdoelman Hendrik Van Crombrugge, gegeerd door Hertha Berlijn, FC Köln, Schalke 04 en Ajax. En jawel, Thiebaut zag hun zogenaamde waarde op de richtinggevende site transfermarkt.nl door de coronacrisis al zakken van respectievelijk 2 naar 1,5 miljoen euro en van 7,5 naar 5,5 miljoen euro. “Maar het is duidelijk dat hun echte waarde hoger zal liggen”, aldus Thiebaut. “Ook zal afhangen van welke salarissen men wil betalen. Echte toppers zullen nog wel veel kunnen afdwingen. Vergeet niet dat voetbal een emotioneel gegeven is. Als een buitenlandse topclub plots 150 miljoen vangt, wil ze misschien plots wel weer driemaal 50 miljoen investeren. Maar net zo goed probeert iedereen onder de prijs te handelen. Het wordt toch een bloedbad, vrees ik.”

Intussen pleit Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns, lid van de vijfkoppige werkgroep van de Jupiler Pro League die de nieuwe profcompetitie(s) moet vorm geven, voor een eerste klasse met 18 of 20 clubs maar zonder daler volgend seizoen. “Zodat de clubs de hel van 1B niet moeten vrezen waardoor ze geen overdreven uitgaven meer zullen doen op de transfermarkt”, klinkt in Kortrijk.

Dat zal de transferdrukte ook niet meteen stimuleren. “Het kan ook in de andere richting werken”, weerlegt Thiebaut. “Clubs zullen misschien daardoor jongeren meer kansen willen geven en hun ervaren spelers, minder onmisbaar geworden, gemakkelijker laten vertrekken.”

Nog een voorstel, op de hoogste niveau nog wel, om de clubs enige adem te geven komt van James Kitching, directeur voetbalreglementen FIFA. Kitching zou de twee bestaande transferperiodes van 1 juli tot 31 augustus en van 2 januari tot 1 februari willen uitbreiden met een derde, ergens tussenin. Thiebaut vindt het geen slecht idee. “Makelaars zien het liefst zo veel mogelijk transferperiodes”, lacht hij. “Anderzijds: indien de competitie hier pas zou hervatten op 1 september is dat voor het eerst ná de transferperiode. Alle clubs gelijk aan de start dus. De competitiestart pas ná de transfermarkt, daar wordt toch al veel langer voor gepleit?”