Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Vandaag: Voor hetzelfde geld, gezien op één.

Sebastiaan Bedaux

Met ondertussen vijf seizoenen op de teller scoort het Eén-programma Voor hetzelfde geld – een soort Test-Aankoop-televisie met Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille in de hoofdrollen – onverhoopt goed. Ook dit seizoen weet het consumentenprogramma weer vlotjes 700.000 kijkers per aflevering te trekken.

Maar waar ligt dat nu aan? Voor hetzelfde geld kent geen spannende plot twists, geeft geen gigantische prijzenpot weg, zet niet in op humor, fantastisch camerawerk of cliffhangers die je doen smachten naar een volgende episode. Het antwoord is wellicht in je buurtsupermarkt te vinden, waar de hele rij voor je – en al zeker als je haast hebt – afrekent met een flinke stapel kortingsbonnen. De Belgische consument is de wereldwijde kortingsbonnenkampioen. Besparen op uitgaven is nergens anders zo’n populaire sport. En dus spreekt een programma als Voor hetzelfde geld uiteraard onmiddellijk aan.

Bedankbriefje
Na ieder onderzoek van Thomas, Jan en Britt – en dat zijn er per aflevering toch wel drie – plakt de kortingsbon aan het scherm, in de vorm van mogelijke besparingen op loopschoenen, auto’s en vakantieparken. Die drie items kwamen afgelopen week aan bod. En wat een toeval: ook ik train voor een marathon en ook ik heb binnenkort een nieuwe wagen nodig. Dat ouders met kinderen tot 60 procent kunnen besparen op hun Center Parcs-factuur door te boeken via een ‘mystery booking’-site zal me spreekwoordelijke worst wezen, maar als ik straks zelf kinderen heb, stuur ik Britt en Thomas vermoedelijk nog even een bedankbriefje. Wellicht op gerecycleerd papier dat ik kocht met één van hun besparingstips. Voor hetzelfde geld strooit met tips en financiële adviezen en doet dat met een strijdvaardig enthousiasme. Voor zowel Thomas, Jan als Britt is het menens: wie naar hun programma kijkt, zal nooit meer te veel betalen voor een goed of dienst. Het sympathieke trio lijkt er bovendien zelf vrolijk van te worden om de grootst mogelijke besparing uit de wacht te slepen. Kortom: begin maar al aan seizoen 6!

***

Voor hetzelfde geld, woensdag om 20u40 op één.