Een huis bouwen of verbouwen is één van de meest belangrijke gebeurtenissen in je leven. Een architect kies je dan wel verplicht, in je keuze moet je vooral op zoek gaan naar de meerwaarde voor jouw woning.

De architect ontwerpt een unieke woning, op esthetisch, technisch, financieel en ruimtelijk vlak. Hij levert advies en informatie over technische kwesties en begeleidt bij de vergelijking van de aannemersoffertes en de keuze van de aannemers. Hij stelt het dossier voor de bouwaanvraag samen en controleert het verloop van de werken waarbij hij ook werfverslagen opmaakt. Hij waarschuwt indien het gevaar rijst dat je bepaalde voorschriften of reglementeringen (bouwrichtlijnen, energieprestaties) niet zou respecteren en verwittigt je als het prijskaartje dreigt te ontsporen. Hij staat je bij tijdens de oplevering.

Ruime dienstverlening

Afhankelijk van de gemaakte afspraken kan zijn dienstverlening nog veel ruimer zijn. Zo kan hij vooraf de financiële, technische of stedenbouwkundige haalbaarheid van jouw plannen nagaan. Is een bepaalde koopwoning wel geschikt om jouw droomwoning met jouw uitgetrokken budget te realiseren? Past de woning die je in gedachten hebt wel op het bouwterrein dat je van plan bent te kopen? Met behulp van een 3D-tekening biedt de architect je ruimtelijk inzicht in jouw toekomstige woning.

Hoe je architect kiezen?

De keuze van je architect bepaalt hoe het bouwproces verder verloopt. Daarom is het van belang: klikt het tussen beide partijen, zitten jullie op dezelfde golflengte en kan hij jouw wensen waarmaken? Neem de nodige tijd om de architect te kiezen die het best bij jouw project past. Via het internet vind je een grote lijst met architecten (o.a. www.architect.be). De kunst is de beste architect te zoeken, mogelijk met een bepaalde specialiteit. Daarom is het een aanrader te informeren bij familie of vrienden. Aarzel bijvoorbeeld ook niet om aan te bellen bij woningen die je aanspreken, en de bewoners over hun woning en hun architect te bevragen. (kcw/foto istock)