Zondagse kost: gevulde aubergine met lam en fetakaas

388

Elke editie zetten we een lezer en zijn liefste zondagse kost in de kijker. Omdat we op deze laatste dag van de week toch allemaal graag een beetje extra genieten.

Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be. Vandaag serveren Peter en Thibo Vandommele, vader (50) en zoon (15) uit Roeselare gevulde aubergine met lam en fetakaas.

 “Op zondag duiken we met met potten en pannen de keuken in en proberen we onze eigen receptjes uit.”

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 2 aubergines
  • 400 gram lamsgehakt
  • 1 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el koriander, fijngehakt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, fijngesnipperd
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 200 gram fetakaas
  • 1 blik kerstomaatjes op sap
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 el tomatenconcentraat
  • takje tijm, laurierblaadje
  • Enkele blaadjes basilicum
  • Olijfolie
, peper en zout
  • Afwerking: verse koriander/peterselie en pijpajuin

Zo maak je het

  • Verwarm je oven op 180°C
  • Snij de aubergines overlangs in 2
  • Schept het vruchtvlees uit de aubergines met een lepel
  • Wrijf de uitgeholde aubergine in met wat olijfolie
  • Grill kort aan in een hete grillpan om een lichte grillsmaak te bekomen (optioneel)
  • Schik de aubergines in een ruime ovenschotel
  • Snij het vruchtvlees van de aubergine in blokjes
  • Meng het lamsgehakt met 1/2 versnipperde ui, kurkuma, peterselie en koriander
  • Rol er kleine balletjes van
  • Bak de gehaktballetjes kort aan in olijfolie
  • Voeg de aubergineblokjes, snipper van 1/2 ui en look toe
  • Laat enkele minuten stoven
  • Kruid met peper en zout
  • Halveer 100g kerstomaatjes en snij de fetakaas in blokjes
  • Schep bij de gehaktballetjes en aubergines
  • Vul de uitgeholde aubergines met deze mengeling
  • Zet de aubergines 20 min in je voorverwarmde oven, maak ondertussen de saus
  • Stoof de resterende ui, look en kerstomaatjes aan in olijfolie
  • Voeg de kerstomaten in blik, kippenbouillon en het tomatenconcentraat toe
  • Doe de tijm en het laurierblad bij de saus en laat 20 min zachtjes sudderen
  • Verwijder tijm en laurier en mix de saus glad
  • Proef, kruid bij met peper en zout en werk de saus af met verse basilicum
  • Serveer de gevulde aubergines met de tomatensaus

Lekker met een frisse salade, eventueel aan te vullen met een portie pasta of rijst