Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te bekijken. Deze week: De Wensboom op vtm.

Sebastiaan Bedaux

Het is ondertussen een beproefd tv-recept: wensen en dromen van kijkers laten uitkomen en hopen dat het resultaat harten doet ontdooien. Als recensent kan je daar ook niet tegen zijn, en al zeker niet als er kinderen én Niels Destadsbader bij betrokken zijn. In De wensboom – ondertussen al het tweede seizoen – trekt Vlaanderens meest aaibare presentator elke week naar een basisschool, waar hij een wensboom optuigt en leerlingen wensen laat neerpennen voor iemand die dicht bij hen staan. De meest ontroerende, grappige, lieve of ongewone wensen pikt Niels eruit en laat hij in vervulling gaan.

Knuffel eens een pinguïn

In de aflevering van afgelopen donderdag trok Niels naar Koksijde voor een onderonsje met een handvol bijzonder altruïstische kinderen. Eén van hen wenste dat haar moeder een pinguïn kon knuffelen. Ik heb zelden zoiets moois en origineels gehoord. Als nog iemand mij dit jaar vraagt wat ze mij mogen wensen voor 2018, kan ik eindelijk origineel uit de hoek komen: ook ik wil een pinguïn knuffelen. Maar dat geheel terzijde. Want Niels was duidelijk meer onder de indruk van Eline, die voor haar tweelingzusje Elise een samenzang met K3 wenste. Elise werd ooit – vijf dagen na haar geboorte – het slachtoffer van een hersenbloeding en moet sindsdien met een beperking door het leven. Voor tweelingzus Eline was het hoog tijd om Elises droom te laten uitkomen. Maar dat vond ook de kleinzoon van Romain, die als Sea King-piloot had gewerkt en nu als passagier van Niels’ haperende promowagen werd opgepikt door zijn voormalige helikopterdienst. Een derde wens was voor een omaatje met borstkanker, die graag eens een klein rolletje in Familie wilde spelen. Appeltje-eitje voor Niels, die een viertal castleden optrommelde voor een ietwat ongemakkelijk onderonsje. Waarna de voice-over – Niels zelf – vermeldde dat het omaatje niet lang na de opnames van De wensboom gestorven was. Haar kleinzoon was dus nog net op tijd om zijn oma de mooiste dag van haar leven te schenken. Feelgoodtelevisie op zijn efficiëntst!