Een pluim voor Ben Weyts (N-VA): De Vlaamse minister wil het fileprobleem in ons land grondig aanpakken

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De Pluim van deze week is voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Ben Weyts.
Vlaams minister Ben Weyts. (foto belga)

Omdat ik politieke moed en daadkracht belangrijk vind. En verder wil stimuleren. Daarom is deze pluim voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het fileleed is één van de grootste verzuchtingen van vele Vlamingen, het terreurgevaar even buiten beschouwing gelaten. Dagelijks staan wij honderden kilometers in de file. Naar Antwerpen, naar Brussel, naar Gent. Het maakt niet uit waarheen, overal spot je dezelfde taferelen. Veel ministers die er hun tanden op stuk beten.

Ben Weyts wil er komaf mee maken. Twee miljard euro pompt hij in een grondige metamorfose van de Brusselse ring, de grootste etter in ons wegennet. Een bedrag dat van ambitie getuigt in budgettair barre tijden. Vanaf vrijdag moeten vrachtwagens een kilometerheffing betalen als ze gebruikmaken van snelwegen en andere grote wegen in ons land. Let op: dit laatste zal het fileleed niet oplossen, maar zou idealiter een eerste stap moeten zijn in de richting van een heffing voor alle wagens, dus ook personenwagens. Ter vervanging van de verkeersbelasting. De verbruiker betaalt, geen mooier principe om onze luchtvervuiling aan te pakken. En om de files echt de oorlog te verklaren.

Oké, je kan discussiëren wie de architect is achter de idee van een kilometerheffing voor vrachtwagens. Het was al een vorige Vlaamse regering die ertoe besloot. En het is in een samenwerking met het Waalse en Brusselse gewest dat het uitgevoerd wordt. En toch krijgt Ben Weyts de pluim. Zonder twijfel. Omdat hij ook durft denken over die tweede stap. ‘Durft beslissen’ is nog iets anders. Vandaar dat deze pluim er ook één is om te stimuleren. Van harte!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier