Zo neem je een optie op een huis dat je interesseert

Als je geïnteresseerd bent in de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond kan je aan de verkoper een optie vragen. Dajo Hermans van vastgoedcommunicatiebureau Bereal legt uit waarom dat nuttig is en hoe je dit kan doen.

Je overweegt om een onroerend goed aan te kopen maar wil nog een aantal zaken nazien (bijvoorbeeld op technisch vlak, op het vlak van de financiering enz.). Om te vermijden dat iemand anders je voor is, kan je aan de verkoper een optie vragen. Zo’n optie geeft je het recht om het onroerend goed gedurende de afgesproken termijn tegen de overeengekomen prijs te kopen. Zolang de optie loopt kan de verkoper het aan niemand anders verkopen zelfs als die daar een hogere prijs voor zou betalen. Houdt de verkoper zich daar niet aan, dan kan je van hem een schadevergoeding vragen.
Bij een discussie moet je het bewijs leveren dat je een optie kreeg. Laat de optie daarom duidelijk op papier zetten. De verkoper kan voor de optie een vergoeding vragen. Dat bedrag ben je kwijt als je uiteindelijk niet koopt. Als koper heb je er alle belang bij dat er geen prijs voor de optie wordt gevraagd, minstens dat deze prijs zo beperkt mogelijk wordt gehouden.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier