30 dagen zonder klagen lanceert campagne ‘Doe mee & Maak een P’: “Buikspieren kan je trainen, positiever leven ook”

Op de vooravond van Blue Monday brengen wij liever een positieve boodschap. 30 Dagen zonder klagen viert zijn vijfde verjaardag en lanceert de nieuwe campagne ‘Doe mee & Maak een P’. Initiatiefneemster Isabelle Gonnissen en haar enthousiaste ambassadeurs geven het goede voorbeeld.

“Ik merk dat de veerkracht bij iedereen vermindert”, vertelt Isabelle Gonnissen. “We beleven crisis na crisis en er is eigenlijk geen tijd om te recupereren. Daarom vind ik het belangrijk om een campagne te lanceren die verbinding creëert. We willen het positieve in de kijker zetten. De beste manier om elkaar te helpen, is door er voor elkaar te zijn en een teken te geven.” Dat kan vanaf nu door het ‘P’-gebaar, de P van ’Positive Power’. Zo laat je zien dat je iemand positief vindt en dat hij of zij in zijn of haar kracht staat. “Ik roep iedereen op om de komende 30 dagen het teken ‘P’ overal te verspreiden en positiviteit te brengen.”

Die boodschap brengt Isabelle niet alleen, maar ze wordt ondersteund door enthousiaste ambassadeurs. “Dit sluit enorm aan bij wie ik als persoon ben, maar ook bij de organisatie waarvoor ik werk, Bond zonder Naam”, vertelt Barbara Torfs. “Onze spreuk voor januari is ‘Ook op de donkerste plekken kan je lichtpuntjes ontdekken’. Het is niet toevallig dat we Isabelle vroegen om ambassadeur te zijn voor deze spreuk. Onze visies matchen helemaal.”

Authentieke ambassadeurs

30 Dagen zonder klagen. Lukt dat bij de ambassadeurs? “Bij mij alvast wel”, lacht Yamina Krossa. “Ik ben heel optimistisch. Dat betekent niet dat ik nooit eens in een hoekje zit te wenen, maar lang duurt dat nooit. Een hele dag regen of een stralende zon? Dat heeft geen invloed op mijn humeur.” De campagne heeft deze editie heel wat trotse ambassadeurs en die zijn er allemaal om een andere reden bij. “De rode draad? Ik koos de ambassadeurs omdat ze iets gedaan of gezegd hebben dat me ontroerd of geraakt heeft. Elke ambassadeur heeft zijn of haar eigenheid en is authentiek”, legt Isabelle uit.

Sigrid Voorspoels zet eveneens enthousiast haar schouders onder het project. “Omdat het nodig is. De huidige cijfers van burn-out zijn dramatisch. Ik wil mensen motiveren om positieve keuzes te maken en de positiviteit te laten overheersen.” Want daar is meer dan ooit nood aan, voelt Isabelle ook aan. “De campagne van 30 Dagen zonder klagen was vijf jaar geleden al relevant, maar is nu meer dan ooit nodig. Ik voel heel wat verzuring in onze maatschappij. We maken allemaal dingen mee die we liever niet zouden meemaken, maar de vraag is hoe we daarmee omgaan. De media helpen daar niet echt mee. Mijn mailbox puilt uit met reacties van mensen die zeggen dat onze media wel eens wat positiever zouden mogen zijn. Ik kan niet anders dan het daar grondig mee eens zijn. Ik geef heel wat keynotes en tegenwoordig raad ik mensen zelfs aan om niet meer elke dag het nieuws te volgen. Daarom maakt het me zo blij dat De Zondag mee haar schouders onder ons initiatief zet en de kaart van positiviteit trekt. Want dat is wat mensen nu nodig hebben. Wat ik vooral onthoud van de afgelopen vijf jaar? Het steeds terugkerende enthousiasme van mensen over de campagnes. Er wordt veel geklaagd en dat weegt op ons welzijn. Ik merk echter wel de wil van velen om daar iets aan te doen. En dat kan ook. Als je buikspieren wil, moet je daarvoor trainen. Wil je positiever in het leven staan? Ook daar kan je op trainen”, lacht Isabelle.

Geluk in de onvolmaaktheid

Het is de missie en passie van Isabelle om haar boodschap zo breed mogelijk te verspreiden. “Ik organiseer deze campagne, maar schreef er ook al boeken over en geef keynotes. Ik wil hiermee zo veel mogelijk mensen bereiken. De kern van mijn boodschap? Niemand heeft een perfect leven, maar het is juist in die onvolmaaktheid dat we toch het geluk kunnen vinden.”

De poster van ‘Doe mee & maak een P’ vind je vanaf 17 uur op www.kiespositief.be of op de Facebook- en Instagrampagina van 30 Dagen zonder klagen.

Tips om positiever in het leven te staan

Wist je dat… je de P ook anders kan maken, zodat het een leesbare P wordt voor jezelf? Maak ze ook voor jezelf, want ook jij doet kleine en grote positieve dingen die de aandacht verdienen!

1.Ik heb zelf een serieuze dip gehad. Toen ik op mijn dieptepunt zat, kreeg ik een waardevolle tip: geef jezelf elke dag vijf gouden lepeltjes en leg daarop vijf mooie momenten die je die dag hebt meegemaakt. Het branden van een kaars kan je dag al iets mooier maken. Geniet van die kleine, positieve puntjes. [Barbara Torfs]

2.Schakel je netwerk in wanneer het iets minder met je gaat. Zij helpen je er weer bovenop. #dekrachtvanhetnetwerk [Yamina Krossa]

3.Krijg meer inzicht in je innerlijke wereld, bijvoorbeeld door te mediteren. Ga voor je innerlijke rust. Eens dat er is, gaat de rest gemakkelijker. Je straalt dat uit naar je omgeving, je vrienden en je gezin. Ook zij plukken daar de positieve gevolgen van. [Sigrid Voorspoels]

4.Train jezelf om naar de positieve dingen te kijken in plaats van de negatieve. Zegt iemand af voor de lunch? Verzand niet in een negatieve mindset, maar wees blij met de extra vrije tijd die je opeens hebt. [Isabelle Gonnissen]

5.Probeer je te omringen met positieve mensen. Negativiteit rondom je kan je naar beneden halen. [Isabelle, Yamina, Sigrid, Barbara]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier