4 heldere antwoorden op uw vragen over verzekeringen (deel 4)

Worstel je met vragen over verzekering? Wij bieden een helder antwoord op 4 vragen.

Meer risico op woningbranden tijdens eindejaar?

Het risico op een woningbrand is tijdens de eindejaarsperiode tien keer groter. Wees dus voorzichtig en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Enkele tips voor feestvierders.

  • Zorg voor een veilige kerstboom

Een 100% natuurlijke kerstboom, liefst met wortel, is minder brandbaar dan een namaakexemplaar. Vergeet echter niet om hem regelmatig water te geven en ook de takken te bevochtigen.

Kiest u voor een namaakkerstboom, neem dan een exemplaar dat gemaakt is van brandwerend materiaal.

Check of de stroomdraad van uw lichtslinger niet beschadigd is en controleer of alle lampjes wel voldoende vastgedraaid zijn.

  • Opletten met fondue en gourmet

Fondue en gourmet zijn erg populair tijdens de feestdagen. Gebruik liefst een elektrisch toestel en plaats het zo dicht mogelijk bij het stopcontact zodat niemand over de draad kan struikelen.

Gebruikt u een frietketel? Wees extra voorzichtig met de feestgangers in huis. En blus een brandende frietketel nooit met water. U legt voor de zekerheid beter een blusdeken klaar, zodat u een beginnend brandje direct kunt blussen.

  • Pakjes opendoen voor de open haard of houtkachel

Wist u dat de resten van roet in een schoorsteen opnieuw vuur kunnen vatten? Laat uw schoorsteen regelmatig nakijken door een vakman en vraag hiervoor een officieel attest.

Een woningbrand kan iedereen overkomen. Wacht niet tot er iets ergs gebeurt om te kijken of u wel goed verzekerd bent.

Een hoverboard of drone als kerstcadeau? Welke verzekering moet u nemen?

(foto istock)
(foto istock)

Wat als u bijvoorbeeld met uw hoverboard tegen een geparkeerde wagen botst? Of als de drone van uw kind door een windstoot de kabels van een elektriciteitspaal raakt waardoor een kabel knapt? Wie draait er dan op voor de kosten?

Hoverboards

Als uw hoverboard geen 18 kilometer per uur haalt, dan bent u bij sommige verzekeraars standaard verzekerd via de familiale verzekering. Is dat bij u niet het geval? Vraag dan uw agent om uw familiale verzekering uit te breiden met een extra dekking voor uw hoverboard. Opgelet! Haalt u met uw hoverboard meer dan 18 kilometer per uur, dan mag u er niet mee op de openbare weg.

Drones

Sinds 25 april 2016 gelden nieuwe wetten, specifiek voor het gebruik van drones. Hebt u een drone van maximaal 1 kilo (inclusief toebehoren zoals een camera)? En gebruikt u hem voor persoonlijke doeleinden, op privéterrein, met respect voor de privacy van anderen en tot een maximale hoogte van 10 meter? Dan zit u meestal goed met uw familiale verzekering. Daar zit namelijk automatisch een drone-waarborg in. Hebt u een drone voor professioneel gebruik? Vraag dan naar de speciale drones-verzekering.

Wat kan je doen bij een overlijden?

Een tijdelijke overlijdensverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden na uw overlijden verder kunnen zonder financiële problemen. Uw nabestaanden krijgen een vast bedrag bv. om het huis verder af te betalen. Of de studies van de kinderen. In tegenstelling tot een schuldsaldoverzekering, die loopt gedurende de duur van het krediet, en een uitvaartverzekering, die levenslang loopt, kiest u hier zelf de periode waarin u zich wilt verzekeren.

De voordelen

Voor een bescheiden bedrag verzekert u uw gezin van financiële zekerheid tijdens de meest risicovolle periodes. U kiest zelf wanneer dat is en hoe lang een periode duurt.
Ook het uit te keren bedrag kiest u zelf: u kunt immers zelf het best inschatten wat uw uitgaven zijn.
U kiest hoe u uw premies betaalt: in één keer of via maandelijkse domiciliëring.

Tip: hoe jonger u bent, hoe lager uw premie !

Langetermijn– of pensioensparen? Te laat of net op tijd?

Doet u nog niet aan pensioen- of langetermijnsparen? Weet dat u nog tot eind december tijd hebt om voor het inkomstenjaar 2016 maximaal van het fiscale voordeel te genieten.

Het fiscaal maximum voor pensioensparen bedraagt dit jaar 940 euro. Dat betekent dat u voor het inkomstenjaar 2016 (aanslagjaar 2017) 940 euro fiscaal mag inbrengen voor uw pensioensparen. Op die manier krijgt u 30% van uw premie (maximaal 282 euro) terug via de belastingaangifte.

Combinatie

U kunt ook pensioensparen combineren met langetermijnsparen. Voor langetermijnsparen bedraagt het fiscale maximum dit jaar 2.260 euro*. Ook hier kunt u 30% van de premie fiscaal recupereren via de belastingen. Uw belastingvermindering kan dus oplopen tot 678 euro. Opgelet: Als u ook de premies van uw schuldsaldoverzekering inbrengt en u hebt al het fiscale maximum bereikt, dan krijgt u geen fiscaal voordeel meer. Niet zeker of u nog fiscale ruimte hebt? Vraag het aan uw agent.

* Het bedrag dat u effectief fiscaal kunt inbrengen hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen.

De berekening is als volgt: 15% van uw netto belastbaar beroepsinkomen tot 1.880 euro (op jaarbasis) + 6% op het inkomen boven deze grens.

Bereken hier uw premie voor een omnium bij P&V.

Nog meer vragen over verzekering? Bekijk dan zeker ook deel 1 en deel 2 & deel 3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier