5 redenen waarom we hoopvol zijn

Met de publicatie van Hoop – The World Book of Hope rondt uitgeverij Lannoo de trilogie af waarin eerder al geluk en liefde behandeld werden. Ditmaal ging auteur Leo Bormans aan de slag met onderzoeksresultaten van over de hele wereld, om daarmee een hoopvoller leven mogelijk te maken. Onder impuls van Cera werden meer dan 3.000 Vlamingen via allerlei kanalen uitgenodigd om na te gaan hoe hoopvol ze zijn. Dit zijn alvast de vijf belangrijkste deelresultaten.

 1. We stellen doelen en hopen die te realiseren

61% van de Vlamingen stelt zich een belangrijk levensdoel en heeft er (heel) goede hoop op dat doel ook te bereiken.
39% van de Vlamingen heeft matig (26%), weinig (10%) of geen (3%) hoop om een belangrijk levensdoel te bereiken.
Er is op dit vlak weinig verschil tussen mannen en vrouwen.

Hoop zorgt ervoor dat we ondernemend worden (Leo Bormans)

2. We laten ons inspireren door anderen

Bijna 2 op 3 Vlamingen (64%) zeggen dat ze sterk (45%) of heel sterk (19%) geïnspireerd worden door andere mensen in hun leven. Een derde van de Vlamingen kent geen (3%), weinig (8%) of gematigd veel (25%) mensen die hen inspireren om zo goed mogelijk te presteren.

Op dit vlak is er een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kennen vaker mensen die hen inspireren.

 

Om zich te ontspannen kunnen 2 op de 3 Vlamingen zeker terecht bij een goede vriend of familie. (foto iStock)

 

3. We halen kracht uit familie en vrienden

Zo’n 9 op 10 Vlamingen voelen zich geliefd door iemand. Dat gevoel leeft nog sterker bij mannen dan bij vrouwen. Eén op tien voelt zich matig (7,5%), weinig (2,5%) of niet (1%) geliefd.

Om zich te ontspannen kunnen 2 op 3 Vlamingen (69%) zeker terecht bij een goede vriend of familie. Voor 1 op 3 geldt dat matig (18%), weinig (11%) of niet (4%). Aanzienlijk meer vrouwen dan mannen hebben het gevoel bij vrienden of familie terecht te kunnen.

Hoopvolle mensen zijn succesvolle mensen. (Leo Bormans)

 

Auteur Leo Bormans. (foto Karel Rondou)4. We hebben een goed netwerk

De meeste Vlamingen kunnen sterk (49%) tot heel sterk (14%) vertrouwen op hulp van anderen om hun doelen te bereiken. Al zijn maar 14% daar ook echt heel zeker van en heeft 1 op 3 er twijfels over. Eén op de tien staat er helemaal alleen voor en kan weinig of niet rekenen op anderen.

2 op 3 Vlamingen (66%) voelt zich deel van een groep. Al heeft maar 1 op 5 dat gevoel heel sterk. Vrouwen voelen het sterker dan mannen.

1 op 3 Vlamingen (34%) voelt zich echter maar matig (22%) deel van een groep, weinig (9%) of helemaal niet (3%).

Veruit de meeste Vlamingen (86%) hebben het gevoel dat ze belangrijk zijn voor iemand. Bijna de helft (46%) heeft dat gevoel zelfs heel sterk. Bij 1 op 10 leeft dat gevoel maar matig, bij 1 op 25 weinig of helemaal niet.

5. Een spirituele leidraad is voor de meesten helemaal niet belangrijk

4 op 5 Vlamingen vinden matig (20%), weinig (29%) of geen (33%) hoop in spirituele opvattingen. Voor één op drie betekent het spirituele helemaal niets op dit vlak. Zo’n 18% haalt wel hoop uit spirituele opvattingen.

Op dit vlak is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen laten zich meer door spirituele opvattingen inspireren.

Het goede nieuws is dat hoop aangeleerd kan worden. (Leo Bormans)

 www.theworldbookofhope.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier