Vluchtelingen uit de zwembaden weren: géén goed idee

De gemeenteraad van Koksijde boog zich vandaag over een zwembadverbod voor vluchtelingen. Alle vluchtelingen dreigden het slachtoffer te worden van één onverlaat die zijn handen niet kon thuis houden. Gelukkig haalde het gezond verstand de bovenhand en werd het verbod verworpen.

Even de feiten situeren: In het zwembad van Koksijde heeft zich zaterdagmiddag een incident voorgedaan, waarbij één van de bewoners van het asielcentrum een tienjarig meisje gedurende enkele seconden zou hebben vastgehouden. Volgens twee getuigen, onder wie de begeleidster van het minderjarig meisje, nam de twintiger van Iraaks origine het meisje vast en hield haar dicht tegen zich. De politie kwam ter plaatsen en verhoorde de dader. De man zelf meende dat hij niets verkeerd gedaan had. Hij mocht na verhoor opnieuw beschikken maar werd later naar een gesloten instelling overgebracht.

Burgemeester Marc Vanden Bussche. (foto belga)
Burgemeester Marc Vanden Bussche. (foto belga)

Case closed, zou je dan denken. Maar niets is minder waar. Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde wilde volwassenen asielzoekers de toegang tot het zwembad ontzeggen. Hij beweert dat er eerder al problemen waren met vluchtelingen die vrouwen lastig vielen. Het parket heeft evenwel geen weet van eerdere incidenten in het Koksijdse zwembad.

Informeren en waarschuwen

Moeten we onze ogen sluiten voor dergelijke incidenten? Beslist niet! De vluchtelingen moeten zich aanpassen en onze normen en waarden respecteren. Punt uit. Maar het hoeft niet te verbazen dat dit enige tijd zal vergen. De asielzoekers groeiden op in een totaal andere cultuur, dus is het allerminst verbazingwekkend dat er in de beginfase ‘ontwenningsverschijnselen’ opduiken. Het is dan ook zeer belangrijk dat ze allemaal geïnformeerd worden over hoe het er bij ons aan toe gaat en dat de man/vrouw-verhouding anders is dan in hun thuisland. En er moet ook gewaarschuwd worden welke gevolgen er zijn als ze zich niet aan de afspraken houden.

Maar we mogen geen afzonderlijke regels opleggen aan bepaalde bevolkingsgroepen, anders dreigen we in sneltempo af te glijden naar een apartheidsregime met Über- en Untermenschen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier