Gerolf Annemans (Vlaams Belang) wil dat zijn partij de vlucht vooruit neemt: “Filip, hou ermee op!”

In verschillende Europese landen heeft extreemrechts de wind in de zeilen. Marine Le Pen en Geert Wilders willen dit voorjaar de macht grijpen in Frankrijk en Nederland. Europarlementslid Gerolf Annemans hoopt dat Vlaams Belang mee surft op dat succes. Alleen: dan moet Filip Dewinter stoppen met zijn fratsen. Dat maakt de oud-voorzitter duidelijk in dit interview.

“Alsof ik terug gekatapulteerd ben naar 1987”, zo voelt Gerolf Annemans zich in het Europees parlement. De 58-jarige Antwerpenaar zetelt er in de fractie Europa van Naties en Vrijheid, waartoe ook de partijen van Le Pen en Wilders behoren, het Front National en de PVV. “Ik voel ook die energie van toen. Wij staan, net zoals Vlaams Blok destijds, in het midden van elk debat. Deze fractie kan geschiedenis schrijven dit jaar. De verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland, die gaan over onze ideeën.”

In maart zal u 30 jaar parlementslid zijn, waarvan 27 jaar federaal en bijna 3 jaar Europees. Hebt u iets betekend?

Ja, natuurlijk. Wat Trump nu doet in Amerika, deden wij 30 jaar geleden in België: de ongebonden kiezer op de kaart zetten. Wij hebben de debatten over criminaliteit, politie en migratie wezenlijk beïnvloed. Oké, als het criterium het aantal wetten is, dan moet ik neen antwoorden. Er bestaat geen wet-Annemans. Maar had ik minister willen worden, dan kon ik dat.

Begin jaren negentig waren er contacten met de VLD?

Er zijn contacten geweest via tussenpersonen toen Guy Verhofstadt de VLD stichtte. En u weet dat Verhofstadt overlopers beloont met een mooi postje. Maar ik heb die onderhandelingen meteen afgebroken. Ik zou anders wel gek geweest zijn. Ik geloofde rotsvast in het project van Vlaams Blok, en terecht zo zou blijken.

Zei Verhofstadt u eens niet dat u twintig jaar talent versmeten hebt?

Dat klopt. Dat was tijdens de laatste Europese campagne. Ik kan hetzelfde van hem zeggen. Hij heeft zijn talent verknoeid aan politieke compromissen en projecten die de waanzin voorbij zijn. Denk alleen al aan zijn Europese superstaat.

Dewinter moet beseffen dat de methoden en documenten van de jaren tachtig geschiedenis zijn.

Uw fractie wil komaf maken met de Europese Unie.

Dit Europa van open grenzen, zonder aandacht voor culturele identiteit, is het resultaat van een verbond tussen liberalen en marxisten, kort door de bocht gesteld. Dit is de voorbode van een eenheidsstaat. Wij vormen het alternatief. Wij willen ook Europese samenwerking, maar gestuurd vanuit de lidstaten, en vertrekkend vanuit onze eigen identiteit.

Ook het Duitse AFD is nu lid. Hun voorzitter Frauke Petry zei vorig jaar dat de politie desnoods mag schieten op vluchtelingen. Europarlementslid Beatrix von Storch voegde eraan toe dat ook op kinderen geschoten mag worden. Vindt u dat kunnen?

(windt zich op) Petry deed die uitspraak in de context van een zeer technisch interview. Dat is nadien gemanipuleerd. Het is onrechtvaardig haar daarop vast te pinnen. Laat me duidelijk zijn: wij handelen in de humanistische traditie, Petry ook, en geweld hoort daar niet bij. Dat Europa een ander migratiebeleid moet voeren, met pushbacks en gesloten grenzen, dat is wel duidelijk.

En von Storch?

(blaast) Dat is een andere kwestie. Zij maakt de overstap niet naar onze fractie. Dat heeft zijn redenen.

De Fransen kiezen in mei een nieuwe president. Hoe schat u de kansen van Marine Le Pen in?

Ik geloof erin. Onderschat die dame niet. Als ze tegen François Fillon uitkomt in de tweede ronde, dan is het helemaal niet zeker dat hij de linkse stemmen binnenhaalt. Dat maakt het interessant. De angst voor haar is veel kleiner dan destijds voor haar vader. En dat heeft een goede reden. Le Pen is een heel bekwame, ernstige dame. De Fransen kunnen geschiedenis schrijven. Als Le Pen president wordt, is dat het einde van deze Europese Unie.

Stapt zij eruit?

Zij zal met een stevig hervormingspakket naar de EU stappen. De integratie zal op veel domeinen teruggeschroefd worden. Of Frankrijk dan lid blijft, zal ze aan de burgers overlaten.

Zoals de Britten gedaan hebben?

Theoretisch wel, ja. Alleen zal haar pakket veel ernstiger zijn dan dat van Cameron. Het liedje van Merkel en Verhofstadt zal uitgezongen zijn. Dat is duidelijk. Frankrijk zal niet meer slaafs meespelen.

Bart De Wever zal toch eens moeten nadenken. Zonder ons is het voorbij voor hem in 2018.

Op 15 maart doet Wilders een gooi naar de macht in Nederland. Hoe verwant bent u met hem?

Behoorlijk toch. We zijn taalverwanten, dat is al een eerste punt. Inzake migratie en islam vind ik hem een inspirerende figuur. Net als Trump. Zij durven tenminste zeggen dat we moeten stoppen massaal moslims binnen te halen. Ik begrijp niet dat de Europese Unie daarin zo fanatiek is. We moeten veel zorgvuldiger omgaan met immigratie.

Wil u geen moslims meer toelaten?

Een moslimstop, minstens tijdelijk, zou een goede zaak zijn. We gaan al blij mogen zijn als de moslims die hier zijn, zich effectief integreren.

Gelooft u in zijn kansen?

Dat is moeilijk om zeggen. Nederland heeft een systeem zoals België. Het gevaar bestaat dat alle partijen samenspannen tegen hem.

Uw partij surfte volop mee op het succes van Trump, leek zelfs even salonfähig te worden, tot Filip Dewinter de neonazi’s van Gouden Dageraad ging bezoeken. Hoe schadelijk was dat?

Achteraf gezien niet eens zo schadelijk. Mijn voorzitter Tom Van Grieken heeft de kans gekregen een duidelijke lijn te trekken. Wij kunnen de komende jaren geschiedenis schrijven, of minstens mee de richting bepalen. Dan moet je geen verwarring scheppen over samenwerking met neonazi’s. Dat is ook de lijn-Le Pen.

Werd u daarover aangesproken in de fractie?

Ja, natuurlijk. Gouden Dageraad is niet welkom bij ons. Gelukkig heeft de fractie een groot vertrouwen in mij, en begreep ze dat wat in Griekenland gebeurde, niet in naam van Vlaams Belang was.

Le Pen zette het meest extremistische element uit haar partij, haar vader Jean-Marie. Moet Vlaams Belang dat ook doen met Dewinter?

Dat is op dit moment niet aan de orde. Filip heeft een sanctie gekregen, en hij heeft die sportief geïncasseerd. Vader Le Pen maakte zich onmogelijk door voortdurend tegen de partijlijn in te gaan. Ik heb van Filip begrepen dat hij de zaken niet op de spits wil drijven. Dus die vergelijking gaat op dit moment niet op.

Vraagt u er zo niet om dat het cordon in stand gehouden wordt?

Als De Wever in het stadhuis wil blijven zitten, zal hij toch eens moeten nadenken. Hij heeft amper twee zetels op overschot. Zonder ons is het voorbij voor hem in 2018. Hij heeft zijn Sarkozymoment gehad. Nu is het weer aan ons. Dat hij dus maar wakker wordt. Laat dat mijn oproep zijn: Bart, hef het cordon op, en de rechterzijde zal eindelijk echt overwinnen in Vlaanderen. Maar wij gaan anderen niet laten bepalen wie onze woordvoerders zijn. Ik daag iedereen uit iets te vinden in ons programma dat een cordon rechtvaardigt.

Vorig jaar rakelde Dewinter in deze krant het zeventigpuntenplan terug op: “Ik trek daar niets van terug. Dat was zelfs nog te braaf.”

(blaast) Dat plan maakt geen onderdeel meer uit van Vlaams Belang. Kijk, de Gouden Dageraad-rel was min of meer een uitloper van wat Filip in dat interview aan het doen was: lichtjes provoceren en de lijn-Van Grieken betwisten. Hij moet stilaan beseffen dat de methoden en documenten van de jaren tachtig geschiedenis zijn. Ik zou zeggen: Filip, hou ermee op! Van Grieken is nu voorzitter, en je moet hem respecteren. Ten andere, de verkiezingen van 2014 hebben aangetoond dat onze generatie bescheiden moet zijn. We moeten onszelf niet meer als voorbeeld nemen, mensen als Le Pen en Wilders, dat zijn nu onze voorbeelden.

Francken is schone schijn

Theo Francken is de nieuwe ster in de Belgische politiek. Bent u fan?

(lacht) Neen. Theo is een vriendelijke jongen, maar hij herkauwt altijd dezelfde cijfers over de terugkeer van criminele vreemdelingen. Dat de immigratie onder de N-VA-regering significant groter is dan onder Di Rupo, zegt hij nooit. Ja, er is de vluchtelingencrisis, maar geen enkele N-VA-minister durft het aan om op een Europese raad het been stijf te houden. Ze knikken allemaal van ja. Francken is schone schijn. Het wordt tijd dat de N-VA-kiezer wakker wordt. Hij spreekt forse taal over één visum voor één Syrisch gezin, maar reikt aan de andere kant duizend humanitaire visa uit. Opnieuw: daar spreekt hij nooit over.

Wat is uw alternatief? Mensen laten verkommeren?

Neen. Vluchtelingen opvangen in buurlanden, en desnoods investeren in kampen. Wij zijn geen onmensen. Maar open grenzen zoals nu, dat nooit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier