België-Ierland? Winst of verlies, in Vorselaar wordt het één groot feest!

Peter Clancy verhuisde 21 jaar geleden vanuit Ierland naar België voor professionele redenen en vond hier ook de liefde. “Zelf ben ik geen groot voetbalfan, maar ik volg het wel wanneer Ierland speelt en zeker nu de Rode Duivels het tegen hen opnemen”, vertelt de Ierse Belg die in Vorselaar woont. Zijn dorp maakt van de interland een groot Belgisch-Iers feest!

“Ik had niet verwacht dat ze tegen elkaar zouden uitkomen,” vertelt Peter. “Voor de loting wist ik zelfs niet dat er een EK stond aan te komen. (lacht) In Ierland is voetbal niet de sport nummer één. Gaelic football – een mix tussen voetbal en rugby – is veel populairder. Die wedstrijden worden in veel grotere stadions gespeeld. Het EK leeft echter wel in het land. Enerzijds is er het realisme dat het tornooi er snel kan opzitten, maar anderzijds ambieert iedereen toch een goede prestatie. En wat betreft de wedstrijd tegen de Belgen hoopt iedereen op een revanche voor de vorige twee ontmoetingen toen Ierland in de barrageronde voor het WK van 1998 aan het kortste eind trok. Dat eergevoel zal hen misschien helpen, want louter op basis van de cijfers zijn de Belgen natuurlijk favoriet.”

In Vorselaar zal de wedstrijd op 18 juni ook niet onopgemerkt voorbijgaan. De gemeente organiseert dan op de jaarmarkt een Belgisch-Iers feest met als hoogtepunt het uitzenden van de match vanaf 15u.

“Vorselaar heeft wel wat met Ierland”, pikt burgemeester en schoonbroer van Peter Lieven Janssens (ACTIEV) in. “Dankzij Peter, maar we hebben ook al 22 jaar een Iers folkfestival in onze gemeente Na Fir Bolg en ook vroeger trokken heel wat mensen uit Vorselaar naar daar voor vakantie. Er is zelfs een koppel uit Vorselaar permanent in Ierland gaan wonen. Zij zijn dit jaar 50 jaar getrouwd en daarom wilden we een feest organiseren voor hen op de jaarmarkt. Dat na de EK-loting bleek dat België en Ierland in dezelfde poule waren ingedeeld, zorgde ervoor dat van het ene het andere kwam. We gaan er een leuke dag van maken met naast het voetbal ook nog onder meer een Guinnesstoog als blikvanger en een Ierse atletenclub en de dienst van toerisme die langskomt. Het is een mooie gelegenheid om de link tussen België en Ierland te versterken. Dat de beste moge winnen, maar de gezelligheid primeert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier