Betaalkaart kwijt! Wat nu?

Als je je betaalkaart verliest is het belangrijk zo snel mogelijk te reageren. Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin (Beroepsvereniging van de bankensector) legt uit wat je moet doen.

Verwittig Card Stop of de uitgever van de kaart. Zodra je je betaalkaart verliest moet je onmiddellijk Card Stop verwittigen. Je kan dit zeven dagen op zeven en 24 u op 24 doen op het telefoonnummer 070 344 344. Verwittig ook de uitgever van de kaart (vb. je bank). Wordt je betaalkaart gestolen dan moet je daarnaast ook klacht neerleggen bij de politie.
Na de melding is de uitgever aansprakelijk. Van zodra je Card Stop hebt verwittigd is de uitgever van de betaalkaart aansprakelijk voor verrichtingen die toch nog met je kaart gebeurden.
Voor verrichtingen die plaatsvonden voorafgaand aan de melding bij Card Stop of de uitgever van de kaart ben je als houder van de betaalkaart aansprakelijk. Je aansprakelijkheid is beperkt tot 150 euro, behalve wanneer er sprake is van fraude of van een grove nalatigheid. In dit laatste geval ben je aansprakelijk voor de geleden schade. Er is bv. sprake van een grove nalatigheid als je je code op de betaalkaart noteerde of deze schreef op een document dat je bij die code bewaart.
Jan Roodhooft, advocaat

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier