“Gemeenten die belang hechten aan mensenrechten, moeten boerkini toelaten in hun zwembad”

In twee vonnissen heeft de Gentse rechtbank het boerkiniverbod in twee zwembaden vernietigd. Zwemmen in boerkini verbieden “vanwege de hygiëne” of “om veiligheidsredenen” is niet gerechtvaardigd, want de overheid zelf heeft wetenschappelijk bewijs ­geleverd dat zich op beide vlakken geen enkel probleem stelt, luidt het oordeel. Professor mensenrechten Eva Brems vindt dat alle gemeenten die belang hechten aan de mensenrechten hun zwembadreglement moeten aanpassen. Of dit zal gebeuren, valt evenwel te betwijfelen.

Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent mogen moslima’s niet langer ver­bieden om een boerkini te dragen. De zwembaden in kwestie moeten hun reglement onmiddellijk aanpassen, zelfs als er de komende dagen hoger beroep wordt aangetekend. De moslima’s die de zaak voor de rechter brachten, hebben recht op een morele schadevergoeding.

“Moslima’s die een bedekkend zwempak willen dragen uit religieuze overwegingen worden benadeeld ten opzichte van vrouwelijke zwemmers die minder bedekkende zwemkledij dragen. In geen van de aangeklaagde zwembadreglementen wordt dat onderscheid objectief en redelijk verantwoord”, duidt advocaat Joos Roets in De Standaard. “Bijgevolg is er sprake van discriminatie op basis van geloof.”

Antwerpen is alvast niet van plan om iets te veranderen aan het reglement in de zwembaden, ook al loopt er ook in die stad een rechtszaak. “We gaan op onze beurt het gevecht aan voor de rechtbank en dringen desnoods aan op bijkomend wetgevend werk”, zegt schepen Fons Duchateau (N-VA). “En dat doen we niet op basis van hygiëne of veiligheid. Want in één zaak wil ik de moslimactivistes volgen: dat zijn niet de redenen waarom we de boerkini moeten bestrijden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen.

“Boerkini’s horen niet thuis in onze zwembaden. Weg ermee”, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op Twitter. “Hoeveel moslima’s vragen hier eigenlijk om?” Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt de boerkini “een doelbewuste provocatie tegen de gelijkheidsgedachte”.

Groen vermoedt dat N-VA de discussie wil gebruiken om de aandacht af te leiden van het federale begrotingstekort. “Hoeveel keer past de N-VA deze truc nu al toe?”, vraagt Brussels parlementslid Bruno De Lille op Twitter. “Spreken we af dat we er deze keer niet intrappen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier