“CD&V, sp.a, N-VA en Open VLD zijn allemaal verantwoordelijk voor de gigantische schuldenberg door de subsidiepolitiek voor groene energie”

Paul & de Politiekers is de wekelijkse rubriek van onze politiek journalist Paul Cobbaert. In zijn column op dinsdag gaat hij geen thema uit de weg.

Schuldig verzuim

Van een minister mag je minstens verwachten dat hij zijn portefeuille beheert als een goede huisvader. En niet dat hij schaamteloos blaast zoals de Bruno Tobbacks van deze wereld dat hij ‘de oplossing wel kent, maar hiermee niet meer verkozen geraakt’.

Een goede huisvader zorgt ervoor dat er minstens evenveel inkomsten zijn als uitgaven. Op de portefeuille Energie is het al jaren wachten op zo iemand. Een regelrechte puinhoop, dat is de erfenis van de opeenvolgende ministers hier. Wanbeleid. Of schuldig verzuim om een juridische term te gebruiken. In andere contexten vlieg je hiervoor achter de tralies. Ik noem geen namen, het is een collectieve verantwoordelijkheid van alle partijen die aan minstens één van de twee vorige regeringen deelnamen: CD&V, sp.a, N-VA en Open VLD. Zij zijn allemaal verantwoordelijk voor de gigantische schuldenberg die ontstaan is uit de subsidiepolitiek voor groene energie.

Triest is het om zien hoe die partijen nu de zwarte piet naar elkaar toeschuiven. Echt triest. Dat afgezaagde wijsje van Open VLD en N-VA bijvoorbeeld, dat het allemaal de schuld van de socialisten is. Of de manier waarop Freya Van den Bossche haar verantwoordelijkheid ontloopt in een open brief. Het is wel de bevolking die moet opdraaien voor de puinhoop die zij ervan gemaakt hebben. Elk gezin moet minstens honderd euro extra betalen. Per jaar. Zou er eigenlijk één politicus zijn die zich schaamt hierover? Ik heb er nog geen gehoord.

Schuldig verzuim. Binnen enkele jaren zal ik de term recycleren als kop boven mijn column. Op het moment dat we allemaal de factuur krijgen van de knoeiboel die Joke Schauvliege en haar Waalse en Brusselse collega-ministers van het klimaatbeleid maken. Zes jaar kibbelen zij intussen over de verdeling van de klimaatinspanningen in ons land. Zes jaar al schuiven zij elkaar de zwarte piet toe, zonder enige zin voor persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Het niet-halen van de klimaatdoelstellingen zal ons land een bom geld kosten. En wie zal opdraaien voor die factuur, denk je? Maar het ergste van allemaal is: het ontbreken van elk greintje verantwoordelijkheidsbesef. Net als vandaag op Energie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier