Charlie Hebdo in het oog van de storm na cartoons over kleuter Aylan

De nieuwe cover van Charlie Hebdo lokt wereldwijd verontwaardigde reacties uit. De cartoons waarin de verdronken peuter Aylan centraal staan, zijn dan ook beenhard. Maar sommigen verdedigen de aanpak van het Franse satirisch tijdschrift. Zo vindt cartoonist Marec dat het gaat om kritiek op de manier waarop Europa de vluchtelingencrisis aanpakt.

 

“Dit kan niet”, “walgelijk”, “verschrikkelijk”, “onbegrijpelijk” en vooral: “je ne suis plus Charlie”. De reacties op de sociale media zijn overduidelijk: heel veel mensen zijn gechoqueerd door de cartoons over het Syrische jongetje.

De eerste prent toont het jongetje dat aangespoeld is op het strand met de melding: ‘welkom aan de migranten, zo dicht bij hun bestemming.’ En op het strand prijkt een bord met daarom de bekende McDonald’s-clown en de boodschap: ‘2kindermenu’s voor de prijs van 1′.

Op de tweede omstreden cartoon staat Jezus afgebeeld boven de zee en hij zegt: ‘Christenen lopen op het water’. En bij een verdrinkend jongetje staat vermeld: ‘Moslimkinderen zinken’. Met bovenaan: ‘Het bewijs dat Europa christelijk is.’

De cartoons zijn getekend door Laurent ‘Riss’ Jourissean. Hij was aanwezig op de redactie tijdens de aanslag waarbij 12 van zijn collega’s het leven lieten. Hij kwam er met een schotwond in de schouder vanaf en wordt sindsdien de klok rond door de politie bewaakt. Het ziet er naar uit dat die bewaking meer dan ooit nodig zal zijn na zijn laatste cartoons.

charlie2

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier