Chef nieuws Sandra Rosseel: “Een ouder koppel aan een bistrotafeltje op een grauwe parkeerplaats. De scène leek zo uit een film te komen”

 

Goeiemorgen,

Grappig, maar ook wel hartverwarmend en vertederend. Dat dacht ik toen ik hen vorig weekend zag zitten. Op een grauwe parkeerplaats in het Noord-Ierse Newcastle, naast een spuuglelijk gebouwtje, maar wel met zicht op zee. Zij in een veelkleurige playsuit, hij in hemd en korte broek, een zonnepet op het hoofd. Tussen hen in een bistrotafeltje, met daarop een radiootje, een mandje vol chips én twee grote, helemaal niet bij elkaar passende glazen met rosé. De scène leek zo uit een film te komen, Wes Anderson meets Dany Boon. Heerlijk absurd. En dus besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken en het koppel te vragen of ik hen mocht fotograferen, ook al ben ik geen fotograaf.

Het was het begin van een bijzonder gesprek. Peter en Mary heten ze. Hij is een Harland, een afstammeling van de eigenaars van de werf waar de Titanic werd gebouwd. Haar grootvader was dan weer een ingenieur bij de afdeling waar de motoren van het schip gemaakt werden. Een stukje geschiedenis, waar ze alletwee uitermate trots op zijn. Ondanks het dramatische einde voor het schip. “De Titanic was a perfectly good ship”, aldus Peter, die de Engelse kapitein de schuld geeft voor het drama. “Hij wou de snelste overtocht ooit maken en lapte alle regels aan zijn laars.”

Een ouder koppel aan een bistrotafeltje op een grauwe parkeerplaats. De scène leek zo uit een film te komen

Zelf wonen ze nog altijd in Belfast, waar de Titanic gebouwd werd, al zijn ze zelden thuis. “Wie bij ons 65 jaar of ouder is, mag gratis reizen met het openbaar vervoer. Niet alleen in Noord-Ierland trouwens, ook in de Republiek. En daar maken we graag gebruik van. Of we trekken er, zoals nu, op uit met onze mobilhome. We willen zoveel als mogelijk van het leven genieten”, aldus Mary, het glas rosé in de hand. Het geluk straalde van het koppel. Bon-vivants op leeftijd, die duidelijk de kunst van het genieten helemaal in de vingers hadden. Ik werd er instant gelukkig van.

En het was niet de enige bijzondere ontmoeting die reis. Een dag later maakte ik kennis met de Double D’s. Diane en Dorothy, die elke ochtend een duik nemen in de Ierse Zee én daar niet alleen klaarwakker, maar duidelijk ook supervrolijk van worden. Er was Peter, die bij zowat elke boom en elke steen in de Mourne Mountains een bijzonder verhaal kende. Marc, die me leerde hoe ik een typische drystone wall (een muur gebouwd zonder mortel) kan bouwen. Hij had duidelijk meer talent dan ik. Zijn echtgenote Jennie, die me toonde in welke boom de elfenkoningin resideert. Rory, die me met de kajak meenam naar een onbewoond eiland, waar David me leerde welke wieren en planten eetbaar zijn. Tracey, die me leerde hoe ik in amper 15 minuten een sodabread kan maken. Sam, Felice, John, Vicky… Stuk voor stuk gewone mensen met bijzondere verhalen. Levensgenieters die hun geluk graag delen. Mensen van mijn hart.

Geniet van je zondag!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier