Directeur redactie Pascal Kerkhove: “Als je graag wil dat iemand je blijft geloven, is het essentieel dat je geloofwaardig bent”

Goeiemorgen,

Als je graag wil dat iemand jou gelooft, is het belangrijk dat je eerlijk bent. Als je wil dat iemand je blijft geloven, is het essentieel dat je geloofwaardig bent. Die oeroude wijsheid heeft mij deze week niet los gelaten. Het begon met het emotioneel betoog van Vincent Kompany over racisme na de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht. Van zondag tot woensdag beheersten de woorden van de Anderlechtrainer alle debatten. Ik geloof en volg Vincent Kompany als het over racisme gaat. Nogal wat slimme mensen zeiden dat die domme voetbalsupporters maar eens moesten leren weer voor hun eigen ploeg te roepen ipv tegen het andere team. Net als vroeger, zo hoorde ik nog. Ik heb vroeger veel domme dingen geroepen naar de tegenstander, zowel op als naast het veld. Toen we in 1991 de allereerste ‘zwarte zondag’ beleefden, deed ik dat al lang niet meer. Tegen die vele slimme mensen die na de verkiezingswinst van het toenmalige Vlaams Blok maar niet konden begrijpen waar die zwarte zondag vandaan kwam, zei ik: ‘ga eens naar het voetbal’. Vandaag woekert racisme wild in onze samenleving, niemand mag dus verbaasd zijn dat dit verwerpelijk gedrag nog weliger tiert langs de voetbalvelden.

Iemand na woensdag de naam Vincent Kompany nog gehoord? Zelfs racisme moet wijken voor corona, Delta en vooral Omikron. Mijn tenen krulden bij het aanhoren van de beslissing om de cultuursector stil te leggen. Waar was de dwaas aan tafel van het Overlegcomité die tegen al die slimme mensen zei: ‘Dat snap ik niet. En als ik het niet snap, gaan de mensen het ook niet snappen. En erger nog, ze gaan jullie nog minder geloven.’ Meteen volgde een eerste tweet van een andere slimme man: ‘Glühwein wint het van cultuur’. De start voor een niet aflatend verbaal moddergevecht van de ene ‘tegen’ de andere met op het einde alleen verliezers.

De ochtend nadien werd ik wakker met een akkoord over het sluiten van de kerncentrales. Al bij de koffie bleek dat akkoord toch niet echt een akkoord. Partij A las het anders dan partij B en weer zat het spel op de wagen, met op het einde… juist, nog meer verliezers.

Ik raad iedereen het boek ‘Samenzwering der idioten’ aan.

Ons geplande kerstfeest met mijn mama, alle kinderen en kleinkinderen is afgelast en anders georganiseerd.

Ik wil graag dat mensen mij (blijven) geloven.

 

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier