Bart Casteleyn, hoofdredacteur De Zondag: “We zijn terecht trots op onze wielerhelden, maar ook de gewone man en vrouw verdienen alle eer en respect als zij op hun fiets springen”

Goeiemorgen,

Ik moet just niks. Alleen nog eventjes 2.500 tekens tikken en jullie een goeiemorgen wensen – en een hele fijne zondag, dat ook. We richten ons misschien best eerst even tot Wout van Aert. De eerste vier woorden van dit stukje komen dan ook uit zijn mond en staan ondertussen ook op zijn T-shirts.

Wout, jij moet vandaag helemaal níks… maar je mág van ons gerust De Ronde winnen. Dus succes, groetjes aan Georges, en haast je nu maar naar de markt van Brugge. (En pas op voor het startpistool van burgemeester Dirk De fauw, dat durft al eens haperen.)

Aan alle andere Flandriens en Flandriennes die dit zouden lezen voor hét schot weerklinkt: juist niets moet, maar we willen ook jullie op zijn minst een zalige hoogdag wensen. Geniet van Vlaanderen en geniet vooral ook van het mooiste publiek ter wereld.

Want het is toch wel wat hé, die Ronde van Vlaanderen. Een koers die zo veel meer is dan een wielerwedstrijd. Een Monument, met hoofdletter. De Oude Kwaremont, de Koppenberg, maar ook De Muur en de Bosberg zijn al bijna een eeuw begrippen in binnen- en buitenland. Dit is een dag waarop helden geboren worden en mythes ontstaan.

Wie vandaag niet voor de buis zit of ligt, staat langs het parcours. Want sorry aan de voetballers die het er niet mee eens zouden zijn, maar dit is toch dé nationale feestdag voor sportliefhebbers? (En dat denken onze ministers ook, kijk maar eens naar pagina 4 en 5.) Deze hoogdag zet Vlaanderen op de wereldkaart als wielernatie. De canon komt er aan en De Ronde mag er zo in…

Maar mag ik even deze 2.500 tekens gebruiken voor een oproep? Als het peloton morgen vertrekt naar een volgend wielermekka, kunnen we dan ook die andere fietsers eren? De mensen die met hun stalen ros richting school rijden of naar hun werk demarreren. We zijn terecht trots op onze wielerhelden, maar ook de gewone man en vrouw verdienen alle eer en respect als zij op hun fiets springen.

Het aantal fietsongevallen in dit land ligt nog veel te hoog. Dat komt niet alleen door het rijgedrag van sommigen, maar jammer genoeg ook door onze verkeersinfrastructuur. Kasseien zijn top voor Wout, maar voor Jan met de pet en An met de muts mag het gerust wat beter bollen. En de profs gebruiken dan wel de hele baan, de amateur vraagt niets meer dan gewoon een veilig plekje naast Koning Auto.

Vandaag is een hoogdag voor iedereen op en rond de fiets. Het zou fijn zijn als dat alle andere dagen van het jaar just zo is. Toch, Wout?

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen.

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier