Een pluim voor Alexander De Croo en Bart Tommelein: “Omdat fouten toegeven een zuiver debat mogelijk maken.”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Alexander De Croo en Bart Tommelein.

Omdat het bijna Kerstmis is. Een dankbare dag in de strijd tegen de verzuring. Vandaar twee pluimpjes deze week. Eentje voor federaal minister Alexander De Croo en eentje voor Vlaams minister Bart Tommelein. Omdat ze deze week iets gedaan hebben dat uitzonderlijk is in de politiek. Een fout toegeven. Publiek. Zonder rond de pot te draaien. Mooi zo. En helemaal geen schande.

Bart Tommelein deed dat in een Twitterdiscussie met Peter Mertens. De West-Vlaming had in een interview laten blijken dat een meerderheid van de mensen niet zou weten hoeveel zijn energiefactuur bedraagt. Mertens wees hem erop dat dit zeker niet klopt, waarop Tommelein zonder gene toegaf dat hij fout zat. Dat hij energieverbruik had moeten zeggen, en niet factuur.

Alexander De Croo deed dat in het parlement. De Oost-Vlaming weerde zich vorige week in een televisiedebat met Walter Zinzen (De Afspraak op Vrijdag), een zeer boeiend debat overigens, tegen de stelling dat deze regering geen mededogen zou tonen. Maar De Croo hanteerde foute cijfers. Die op het moment zelf niet te controleren vielen. Nadien wel. Waarop De Croo zonder gene zijn fout toegaf in het parlement.

Vaak schuiven politici aan voor een gesprek, een interview of een debat met een stapel papieren. Liefst cijfers en grafieken. Zoveel mogelijk. Een obsessie voor sommigen, echt waar. Die toveren ze dan plotsklaps tevoorschijn om hun punt te bewijzen. Ga er maar tegen in. Onmogelijk te controleren dat moment zelf. Maar niet zeldzaam zijn de keren dat die cijfers fout blijken. Of toch niet het punt van zijn betoog bewijzen. Alleen als de politicus nadien ook zijn fout toegeeft, kan het debat weer zuiver gevoerd worden. In het andere geval overwint de perceptie de realiteit. En dat is al te vaak zo. Vandaar ook deze pluimpjes. Omdat fouten toegeven een zuiver debat mogelijk maken. Laat ze een sierlijke aanvulling zijn van de kerstdis, heren. Geniet ervan!

(foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier