De top 10 tips om succesvol te worden, volgens Richard Branson

Voor wie droomt van een succesvolle zaak of schitterende loopbaan: ziehier de top 10 tips voor succes, van Richard Branson himself.

Geen lange schoolcarrière of dure studies voor Richard Branson: op amper 16-jarige leeftijd ging hij van school af om samen met een vriend het magazine Student op te richten. In 1971 opende hij in Londen zijn eerste platenwinkel, waaruit later het platenlabel Virgin Records groeide. Branson startte nog een resem andere bedrijven op die hij onderbracht in de Virgin Group.

Hij is één van de meest succesvolle zakenmensen ter wereld, een icoon in de bedrijfswereld.  Volgens Forbes zou hij ongeveer 4,9 biljoen dollar waard zijn. Momenteel is het uitkijken naar zijn laatste project Virgin Galactic, waarmee Branson ruimtevluchten wil aanbieden voor toeristen.

En als je je nu afvraagt: “Hoe doet hij dat toch?”, dan is dit zijn persoonlijke top 10 tips om succesvol te worden:

1. Maak werk van je dromen

“Je leven zal veel completer zijn als je je passie en je droom volgt. Mensen die hun (werk)tijd besteden aan dingen waar ze echt van houden, genieten meer van het leven. Om hun dromen waar te maken, durven ze ook meer risico’s te nemen.

Veel mensen hebben geweldige ideeën, maar weinigen doén er echt iets mee.”

2. Maak een verschil, en doe goed

“Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om een positief verschil te maken in de wereld; voor hun medewerkers, hun klanten…iedereen. Ik denk ook dat het geweldig is voor je medewerkers en personeel wanneer ze weten dat ze voor zo’n bedrijf werken.”

3. Geloof in je ideeën en wees de beste

Geloven in jezelf én in je zaak maakt het verschil tussen succes of falen. Als je niet trots bent op je ideeën en niet gelooft in je eigen plannen, waarom zou een ander dat dan wel doen?”

4. Maak plezier en draag zorg voor je team

“Plezier maken is één van de meest belangrijke – en onderschatte – ingrediënten in elke succesvolle onderneming. Maak je geen plezier meer, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om ermee op te houden en iets anders te proberen.

Iedereen in je bedrijf, van de onderste ladder tot de top, zou met plezier moeten komen werken, en je moet een klimaat creëren waarin dat ook mogelijk is.

Waak erover dat je mensen in dienst neemt die ook om andere mensen geven, die zoeken naar het beste in anderen en die loven in plaats van bekritiseren.”

5. Geef niet op

“Tijdens elk avontuur dat ik ooit ondernam – of het nu om het opzetten van een nieuwe zaak ging of rond de wereld varen met een luchtballon – waren er momenten dat ik dacht aan opgeven. Maar je zult ervan verstelt staan hoeveel je kunt bereiken eenvoudigweg door niet op te geven en het opnieuw te proberen.

Ik denk dat ik vrij goed met falen en verlies kan omgaan omdat ik wéét dat ik echt alles geprobeerd heb.”

6. Maak veel lijstjes en stel nieuwe doelen

“Als je je ideeën niet opschrijft, ben je ze vaak de volgende dag al vergeten. Maak lijstjes over wat je wil bereiken en hou een stand van zaken bij.”

7. Breng tijd door met je familie en leer te delegeren

“De kunst van het delegeren is één van de belangrijkste dingen die elke ondernemer onder de knie moet krijgen. Huur mensen in voor de dingen waar je zelf niet goed in bent. Je krijgt er meer vrije tijd voor in de plaats. En die tijd kun je doorbrengen bij je familie, wat het belangrijkste van allemaal is.”

8. Zet de televisie uit en trek erop uit

“Zet die televisie uit en ontdekt de wereld! Er zijn zoveel fascinerende mensen om te ontmoeten, opwindende avonturen om te beleven en uitdagingen om aan te gaan. Je verliest maar beter geen tijd.”

9. Bewijs de pessimisten dat ze ongelijk hebben

“Wanneer anderen jou in een slecht daglicht willen stellen, bewijs dat ze ongelijk hebben. Wanneer ze beweren dat je niet zal slagen, negeer hen en toon hen dat ze fout zijn door wél te slagen.”

10. Doe wat je graag doet

“Je leeft maar één keer dus je moet doen wat je graag doet. En zolang je dat doet en omringd bent met mensen waar je van houdt, maakt het niet zoveel uit waar je dat doet. Een keuken, een slaapkamer en een partner waar je van houdt… veel extra’s heb je niet nodig. En het resultaat van te werken aan je passies, is dat het leidt tot een veel aangenamer leven dan wanneer je alleen maar zou gaan werken voor het geld.”

bron: www.virgin.com – foto: belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier