Een nieuw jaar gaat traditiegetrouw gepaard met enkele veranderingen. © Getty Images

Dit moet je weten over vastgoed in 2024!

2023 is voorbijgevlogen en het jaar zit er bijna op. Tijd voor feestgedruis en extra gezelligheid in huis, maar ook om vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Hoe zal de vastgoedmarkt evolueren, wat verandert er op fiscaal vlak en is 2024 hét jaar om te kopen of (ver)bouwen? De experten van Immovlan.be bekijken het samen met jou!

Maar eerst blikken we nog even terug op 2023, een jaar met ups en downs voor de sector. Hoewel het nog wachten is op de volledige jaarcijfers, is tijdens de afgelopen maanden al gebleken dat de vastgoedmarkt wat afgekoeld is. Daarbij gaat het niet zozeer om de prijzen, die houden over het algemeen stand, maar wel om het aantal vastgoedtransacties dat sterk teruggelopen is. Het aantal kredietaanvragen daalde in het derde trimester van 2023 naar het laagste niveau in bijna twintig jaar. Daar zijn verschillende oorzaken voor, zoals de gestegen rentevoeten die ervoor zorgen dat je met een gelijkaardig maandelijks budget minder kan lenen en ook de Vlaamse renovatieverplichting die ingevoerd werd voor verkochte woningen met een slechte energiescore. Dat laatste zorgt in combinatie met nog steeds hoge materiaalprijzen en hogere lonen omwille van de automatische loonindexering voor een vertraging van de markt. Hoe 2024 zal evolueren, hangt dus af van een aantal factoren.

Nieuwbouw

Niet alleen de verkoop van bestaande woningen vertraagt, ook het aantal opdrachten voor renovaties en bouwprojecten daalt. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête van bouwfederatie Embuild waaraan 427 bouwbedrijven deelnamen. 63 procent van hen verwacht bovendien dat de situatie in 2024 niet zal verbeteren. Wil je een nieuwbouwwoning, dan is nu dus misschien wel het ideale moment om met een betrouwbare bouwpartner in zee te gaan voor een snellere uitvoering.

Een betrouwbare aannemer vinden, is trouwens een stuk makkelijker geworden. Hoewel het overgrote deel van de bedrijven in de sector alleen maar goede bedoelingen heeft, zijn er ook een aantal malafide spelers. Ondernemers die ondanks een bestuursverbod na een faillissement steeds opnieuw een bedrijf opstarten met als doel om mensen op te lichten bijvoorbeeld.

Om ervoor te zorgen dat notarissen bij de oprichting van een bedrijf de nodige checks kunnen doen, lanceerde het Ministerie van Justitie de tool ‘JustBan’ die je ook als privépersoon kan checken. Daarnaast heeft ook bouwfederatie Embuild een website opgezet met daarop enkel betrouwbare aannemers zonder fiscale of sociale schulden: www.buildyourhome.be. Op die website vind je ook een overzicht van de premies per gewest.

Sloop en heropbouw

Een nieuw jaar betekent meestal ook een aantal wijzigingen op fiscaal vlak en wat de premies voor (ver)bouwen betreft. Voor wie bij de bouw van die nieuwe woning een beroep wil doen op de verlaagde btw (van 21 procent naar 6 procent) voor sloop en heropbouw, is er goed nieuws. De maatregel, die op 1 januari 2021 ingevoerd werd en eind dit jaar afgeschaft zou worden, is voor particuliere bouwers immers verlengd (mits een aantal voorwaarden). Voor wie in zee gaat met een bouwpromotor, verdwijnt de maatregel, maar er is voor 2024 wel een overgangsregeling voorzien. Daarbij geldt de 6 procent wel nog voor rechthebbenden, als de vergunningsaanvraag ingediend is voor 1 juli 2023, en dat voor werken die gefactureerd worden voor eind 2024. Er is ook een uitzondering met een toepassing van 6 procent in een aantal centrumsteden als de vergunning voor heropbouw aangevraagd is voor het einde van dit jaar.

De Raad van State heeft de regering wel gevraagd om de regeling opnieuw onder de loep te nemen, dus check de laatste stand van zaken wanneer je een beslissing neemt.

Premies

Daarnaast zijn er ook nog een aantal veranderingen wat de premies en subsidies betreft. De verlaagde btw van 6 procent op warmtepompen blijft gelden, ook voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn. De verlaagde btw van 6 procent op zonnepanelen en zonneboilers voor woningen jonger dan 10 jaar oud, stijgt vanaf 1 januari dan weer naar 21 procent. Als je je haast, kan je er dus misschien nog van genieten, vooral omdat een aantal installateurs met grote voorraden zitten. En snel zijn levert nog meer voordeel op, want de premie bij de plaatsing van zonnepanelen die het wegvallen van de terugdraaiende teller moest compenseren, loopt ook eind dit jaar af. Maar geen nood, er blijven nog altijd een reeks premies en fiscale voordelen lopen. Check online onder meer via www.energiesparen.be of de websites van de Vlaamse en federale overheid de verschillende mogelijkheden, en vraag ook raad bij je notaris.

Afwachten om te kopen of te bouwen hoeft dus niet per se. Wonen is en blijft een basisbehoefte, en vastgoed blijkt al altijd een veilige investering te zijn geweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier