Een pluim voor Dirk Van der Maelen (sp.a): “Geen tralala of enerzijds-anderzijds-bullshit”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt van nu af elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a).

Ik hou van politici die bij hun standpunt blijven. Ook als dat afwijkt van de norm. Of van het standpunt van een gelijkgezinde hoger in rang. In politieke kringen is dat laatste not done. Of toch niet publiek. Voor de buitenwereld moet het lijken alsof elke liberaal (of elke christendemocraat, of elke socialist) over elk onderwerp hetzelfde standpunt heeft. Dat is althans de natte droom van de grote meerderheid van onze politieke communicatiestrategen. Of spindoctoren. Of hoe je ze ook wil noemen. Vreemd vind ik dat: ik geloof niet dat afwijkende meningen de publieke opinie in de war brengen. Soit, ik wijk af.

De voorbije maanden zochten Franstalige en Nederlandstalige socialisten weer toenadering. Zeker na de aanstelling van John Crombez als voorzitter van sp.a. De achterliggende gedachte: als je samen in de oppositie zit, kun je maar beter samen oppositie voeren. Eén plus één is drie, luidt weer het credo van de socialisten. De gemeenschappelijke fractie van Groen en Ecolo dient als voorbeeld van good practice.

De voorbije weken richtte de linkse oppositie haar pijlen op onze wapenleveringen aan Saoedi-Arabië, volgens haar een belangrijke financierder van het internationaal terrorisme. Alleen de PS bleef terughoudend. De socialisten staan nog steeds aan het roer in Wallonië en die wapenexport levert jaarlijks honderden miljoenen op. Vandaar de uitspraak van minister-president Paul Magnette dat het economisch belang primeert, waarmee hij op de lijn van N-VA staat. Ietwat pijnlijk voor een PS-kopstuk.

Het zou reden kunnen zijn voor sp.a om haar houding te nuanceren en Magnette uit de wind te zetten. Niet zo voor parlementslid Dirk Van der Maelen. Geen tralala of enerzijds-anderzijds-bullshit. “Voor vijfhonderd procent ben ik het oneens met Magnette”, zegt hij. En dat verdient een pluim. Heerlijk is dat, je standpunt voluit verdedigen. Ook al druist het loodrecht in op dat een prominent zielsgenoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier