Vincent en Anouk waagden zich in het koude water. “Is dit verboden? Echt?” (foto Peter Maenhoudt) © PETER MAENHOUDT

Gebrek aan zon kan de pret van de vele kustgangers niet bederven: “Het weer is wat minder, maar het is hier altijd goed”

25 graden en zon. Dat was wat de meeste mensen gisteren hadden onthouden van het weerbericht. Maar het werd niet de zomerdag waarop sommigen gehoopt hadden, wel een eerste mooie lentedag. Met een zon die zich aan zee niet echt liet zien en een zee die het zand liet schuren. Toch zagen we veel tevreden gezichten in Oostende. En zelfs enkele waaghalzen die zich, ondanks het verbod, al in het water waagden.

Die ene mooie dag maakt de lente nog niet. Arne Sierens, de Gentse theatermaker, loopt net weg van de Oostendse dijk als wij er ons in de vroege namiddag wagen. “Ik heb mijn jasje niet uitgedaan”, zegt hij. “Ik heb een paar uur op een terras zitten lezen, maar ik ben moe van mijn boek vast te knellen, want met die wind is het weg voor je het weet.” De wind kan het humeur van Wendy en Johan niet bederven. Het koppel uit het Brabantse Holsbeek zit met hun drie kinderen op een terras vlak bij het casino. Ze hebben lastminute een lang weekend geboekt omwille van de mooie weersvoorspelling. “Het is nog wachten tot de zon door de wolken breekt”, zegt Wendy, “En eigenlijk vrees ik dat het niet zal lukken, maar dat is oké. We waren er echt aan toe om gewoon eens buiten te komen in de gezonde lucht. Met dat donkere weer van de voorbije maanden zou een mens zich helemaal futloos voelen. Nee, wij zijn content”, lacht ze.

Ondanks de wat frisse wind zochten zonnekloppers toch het strand op. (foto Peter Maenhoudt)
Ondanks de wat frisse wind zochten zonnekloppers toch het strand op. (foto Peter Maenhoudt) © PETER MAENHOUDT

Recht daar tegenover zijn Robin en Lieven die de stranduitbating van hun schoonouders Vandevelde hebben overgenomen voor het eerst dit jaar enkele windschermen aan het uitzetten. Echt veel hebben ze er nog niet verhuurd. “Maar de laatste vijftien jaar gebeurt het zelden dat we in de paasvakantie al aan strandverhuring doen”, zegt Robin. Op weekdagen zijn ze momenteel hun strandcabines aan het plaatsen. “Er staan er intussen al wat”, zegt Lieven, “maar de mensen gebruiken ze nog niet. Zo vroeg op het jaar heb je nog maar zelden echt strandweer.” Vandaag is een mooie uitzondering.

Ideaal voor de kleintjes

Daar vlakbij zitten de peuters van de Antwerpse Sanne en Gregory te spelen in het zand achter de bulldozers die het strand nog wat moeten ophogen: “Een moderne speeltuin, onder toezicht weliswaar”, lacht Sanne terwijl ze naar de bulldozers wijst. Ook zij is met haar gezin voor het goeie weer gekomen en voor die eerste lentedag. “In het binnenland zal het misschien wat beter zijn, maar met onze kleintjes is dit ideaal. Niet te warm en geen te felle zon, zodat je niet om de haverklap de kindjes moet insmeren. En te koud om te zwemmen, dus je moet ook niet om de vijf minuten naar het water lopen.” Die ene dag mooi weer is dan wel zoals die ene vogel die de lente niet maakt, toch is Sanne er blij mee. “Als je ziet wat men elders ter wereld meemaakt door de klimaatveranderingen, moeten wij ons gelukkig prijzen en vooral niet zagen en klagen.”

“Als je ziet wat men elders ter wereld meemaakt door de klimaatveranderingen, moeten wij ons gelukkig prijzen”

Wie zich niet laten afschrikken door het koude water, zijn de Brusselse Vincent en zijn vriendin Anouk. Ze zijn met de trein uit Brussel gekomen. Gisteren legde de NMBS 22 extra treinen in naar zee. “Eigenlijk zat die al van in Brussel vol, je voelde dat heel wat mensen uit de stad naar hier wilden afzakken. Omwille van het weerbericht, natuurlijk. En het is dan misschien iets minder dan verwacht, het is hier altijd goed”, zegt Vincent. “Ik hou gewoon van de zeelucht en de sfeer. Zodra je de trein uitstapt, ben je hier al een beetje in vakantie. En ja, we zijn het water in geweest. Het is nog heel koud, maar na een minuut of vijf voel je die kou niet meer zo. Hoezo verboden? O, echt? Dat wisten we niet. Er staat helemaal geen rode vlag. Oei neen, er is helemaal geen vlag te zien. Nu ja, de zee is rustig, je ziet het zelf. En we zijn het gewoon om in koud water te zwemmen.” Niels D’Hoedt van Toerisme Oostende benadrukt dat het momenteel ten stelligste verboden is om in de zee te zwemmen. “De politie is vaak op het strand aanwezig en de zwemmers die ze nu in zee aantreffen, riskeren een GAS-boete. Het water is nog veel te koud. Je brengt er jezelf mee in gevaar en de mensen die bij eventuele reddingsacties moeten uitrukken.”

Op de zeedijk was het gezellig druk. (foto Peter Maenhoudt)
Op de zeedijk was het gezellig druk. (foto Peter Maenhoudt) © PETER MAENHOUDT

Er zijn gelukkig alternatieven. Gisteren ging in Oostende ook The Crystal Ship weer van start, de nieuwste editie van het jaarlijkse streetartfestival. En dat bracht ook met zich mee dat bepaalde toeristen speciaal naar Oostende afzakten om de 15 nieuwe muurschilderijen te zien die over de stad verspreid zijn. In totaal zijn er nu 81 van die kleurrijke werken op de Oostendse muren te bewonderen. “We zitten dit weekend met een hotelbezetting van 75 procent en dat is mooi voor deze tijd van het jaar”, aldus Niels D’Hoedt.

Veel volk op stap

Jason van Nico van Fun on Wheels is ook tevreden: “Als het te mooi weer is, zitten de mensen op het strand en niet op de dijk. En als ze niet op het strand zitten, zoeken ze naar een activiteit en dus is dit weer ideaal voor ons. Meer zon zou ons minder goed uitkomen. Kijk op de dijk, je ziet het, er is heel veel volk op stap. Het is volle bak. De paasvakantie was twee jaar geleden nog veel drukker, toen de Walen en de Vlamingen samen vakantie hadden. In mei komt de Waalse vakantie eraan en dan heb ik geen jobstudenten. Terwijl ik nu al de handen vol heb”, krabt hij zich in de haren.

(foto Peter Maenhoudt)
(foto Peter Maenhoudt) © PETER MAENHOUDT

“Het is nu al goed”, luidt het ook in bakkerij ‘t Molentje in de Madridstraat. “Vanmorgen tussen 9 en 10 stond hier een lange rij aan te schuiven. Maar straks, begin mei, als de Walen vakantie hebben, zal het nog veel beter zijn. Want dat is zo’n groot cultuurverschil. Zij verteren veel meer. Dan pas zal het seizoen echt beginnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier