Sandra Rosseel

Chef De Zondag Sandra Rosseel: “In deze tijd van geschenkjes, is het mooiste cadeau toch dat je iemand iets kan geven?”

Goeiemorgen,

Heeft u het ook gedaan vanmorgen toen u wakker werd? Vanonder het warme dons intens geluisterd, in de hoop van niks te horen? Behalve dan de nadrukkelijke stilte die hoort bij dat (al dan niet) eerste laagje sneeuw? Ik moet zeggen dat ik toch wel blij was toen onze weervoorspellers voor vandaag een grote kans op sneeuw aankondigden. Het blijft toch iets hebben, zo’n maagdelijk wit laagje dat alles bedekt en alles er beter laat uitzien. Zeker op zondag, wanneer voor de meesten van ons niks moet en alles kan, er tijd is om sneeuwmannen te maken, de slee boven te halen en spontane sneeuwballengevechten met de buren te houden. Om daarna gezellig binnen op te warmen met behulp van een warme chocolademelk of iets sterkers. Vooral op zondag, want ik ben helaas ook op de leeftijd gekomen waarbij ik het liefst geen sneeuwverkeerspits heb op doodgewone weekdagen, waarbij het bumperschuiven is tussen ondertussen grijze sneeuwpap en onze redactie overspoeld wordt met berichten van ongevallen.

Wat, en dat besef ik maar al te goed, vooral een reactie is van iemand die het goed heeft en zich geen zorgen hoeft te maken over de echt belangrijke dingen in het leven. Zoals hoe mijn huis te verwarmen en de energiefactuur betaalbaar te houden. Een luxe die heel wat mensen hier bij ons niet hebben. In 2022 werden er 7.912 dak- en thuisloze mensen geteld in negen steden en regio’s in ons land, het totale aantal ligt ongetwijfeld nog een pak hoger. En dan zijn er nog die mensen die wel een dak boven het hoofd hebben, maar het financieel ook heel moeilijk hebben.

Een winterprik is voor hen vooral een tijd van nog grotere zorgen. Zorgen omdat de kinderen geen warme kleren hebben, zorgen omdat hun woonst verwarmen onbetaalbaar is, zorgen omdat het al veel te kleine gezinsbudget nog meer onder druk komt te staan. “We kregen ooit eens een brief waarin een mama had geschreven dat we mochten kiezen uit het wenslijstje voor haar zoontje van 4: een warme jas, een warme broek, een warme trui, warme sokken of warme schoenen. Toen we dat lazen, zaten we te snotteren. ‘Ocharme, dat kinneke heeft niks om aan te doen!’”, vertelden de initiatiefneemsters van De Feeënboom gisteren in Het Laatste Nieuws. Deze dames uit Dilsen-Stokkem pakken dit jaar voor de vijfde keer uit met hun eindejaarsactie, waarbij ze in de aanloop naar Sinterklaas bij de lokale handelaren houten bomen zetten, vol enveloppes met daarin de cadeauwens van kwetsbare kinderen uit de gemeente. Wie wil, kan zo’n enveloppe meenemen en het cadeautje in kwestie kopen en bij het OCMW afgeven. Maar het komt dus ook voor dat ouders geen cadeautje vragen voor hun kind, maar basiszaken zoals kleding, pampers en zelfs voedsel…

Initiatieven zoals de Feeënboom zijn niet alleen hartverwarmend, maar helaas ook broodnodig. “Mijn droom? Dat alle dorpen en steden van België meedoen met de Feeënboom”, aldus Feeënboombedenker Rita Hilven in het interview. Ik droom alvast met haar mee. Want in deze tijd van geschenkjes, is het mooiste cadeau toch dat je iemand iets kan geven?

Maak er een fijne zondag van,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier