Sandra Rosseel

“Wat is jouw tip om duurzamer te leven? De mijne: Boeren & Buren”

Goeiemorgen,

Het was feest woensdag. Na enkele maanden zonder, wegens geen locatie meer, opende onze lokale Boeren & Buren opnieuw de deuren. Een gebeurtenis waar ik meer dan blij mee was, want ik had ze gemist, de boeren uit mijn buurt. Ik weet niet of u het principe kent, maar bij Boeren & Buren bestel je online producten bij boeren uit de buurt, die je vervolgens op een vast moment in de week kan ophalen in de Boeren & Buren-locatie. Een fantastisch concept, met drie grote voordelen. Eerst en vooral is het de ideale manier om je ecologische voetafdruk te beperken. De producten die ik woensdag mee naar huis nam, hadden gemiddeld 5 kilometer afgelegd. Als je weet dat voedsel in de supermarkt vaak meer dan 1.500 kilometer aflegt vooraleer het in de schappen belandt, is de impact van kunnen kopen via Boeren & Buren meteen duidelijk. Het tweede grote voordeel is de eerlijke prijs die de boer voor zijn waren krijgt. In supermarkten bedraagt de marge die de boer ontvangt gemiddeld slechts 6,40 % en bepaalt de supermarkt de prijs, terwijl de boeren hier zelf de prijs zetten en maar liefst 80 % van het aankoopbedrag (excl. btw) mee naar huis nemen.

Het derde voordeel is er eentje voor mezelf: ik kan wekelijks heerlijke, duurzame en verse seizoensproducten mee naar huis nemen, zonder dat ik daar veel moeite voor moet doen. Natuurlijk zou ik zelf van boer naar boer kunnen rijden om mijn boodschappen te doen, maar ik moet eerlijk bekennen dat dat er meestal niet van kwam. Als fulltimewerkende voetbalmama was de supermarkt in Boeren & Buren-loze tijden voor mij nu eenmaal makkelijker en veel minder tijdrovend. Een realiteit die velen onder jullie misschien wel herkennen.

Het was dus feest, woensdag, en niet alleen voor mij. De nieuwe locatie – ons begijnhof – is prachtig. De boeren hadden niet alleen onze bestellingen, maar ook heel wat verwennerijtjes mee. Ik mocht proeven van heerlijke aspergesoep, kon kiezen tussen versgemaakte pudding of heerlijke platte kaas met aardbeien en kreeg een heerlijk rabarberdrankje aangereikt, om maar enkele dingen op te noemen. Ik was weliswaar te laat voor de speech, maar de sfeer was opperbest en het was heel leuk om opnieuw bekende gezichten bij de producenten te zien. Mocht er ook bij u in de buurt een Boeren & Buren actief zijn, dan raad ik je zeker aan om het ook eens te proberen.

Dat is meteen ook mijn tip voor onze De Groene Zondag, die op 5 mei verschijnt. Voor dit nummer in het teken van duurzaamheid mag u trouwens nog altijd uw tips insturen. Ikzelf ben altijd op zoek naar (al dan niet) makkelijke manieren om duurzamer te leven, en ongetwijfeld ben ik daarin niet alleen. Laat ons dus weten wat u doet op dezondag.be/groenezondag.

Geniet van deze zondag!

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier