Bart Casteleyn

“Hoe je het nu draait of keert: partij kiezen is belangrijk”

Goeiemorgen,

Beste lezer, eerst even een kleine waarschuwing… Dit stukje gaat over de politiek. Misschien stoort dat? Want een krant vertelde deze week bij het ontbijt dat meer dan een half miljoen Vlamingen ‘afgehaakt’ zijn. Zij kiezen geen partij meer, lezen we in De Morgen, letterlijk en figuurlijk.

Wanneer ik precies ‘aangehaakt’ ben? Goeie vraag. Ergens in mijn jongste jaren al. Toen de C nog Christelijk was, ‘anders gaan leven’ een partij en het belang een blok. Dat politieke spel, het interesseerde me wel.

Van een koning die niet kon regeren, ministers die zich verslikten in helikopters tot een loodgieter op een stier. Wat een tijden. Let the beast go! En dan moest ‘da joenk’ nog komen. The sky was plots the limit. Verhofstadt had eindelijk zijn regering. Vande Lanotte zijn Zilverfonds, dé oplossing voor de vergrijzing. (De CM lanceerde daar deze week een nieuw ideetje over, maar hun C is precies ook niet meer zo Christelijk.)

Tijdens de paarse jaren zat ik op kot in Gent. De actualiteit volgen leverde ons punten op. In de coulissen viel ondertussen de Volksunie uiteen… en we vonden zo een onderwerp voor een eindwerk. Geschiedenis is nooit geschiedenis, hadden we geleerd. Daarom maakten we een tientallen pagina’s lange vergelijking tussen de Frontbeweging tijdens WO I en de VU-erfgenamen Spirit en N-VA. (En voor je afhaakt: we gingen ook veel op café hoor, geen paniek.)

Het eindwerk bezorgde ons een diploma en uiteindelijk ook een job. Een van mijn eerste opdrachten – voor deze krant, jawel – was Steve Stevaert interviewen. Steve Stunt voor de vrienden. We hadden nog alles te leren en hét nieuws dat de cafébaas uit Hasselt verklapte, had ik per ongeluk achteraan het artikel verstopt… Maar soit, wie mist er nooit?

Twintig jaar later volgen we de politiek nog altijd met veel aandacht. Dat anderen ondertussen afhaken, snappen we ergens wel. Het spel wordt veel harder gespeeld en het lijkt alsof niemand ooit nog wat goed kan doen. En voor alle duidelijkheid, dat zeggen die vele politici vooral zelf.

Maar of het je nu interesseert of niet: de politiek bepaalt veel in onze samenleving. En die kan jij dus ook mee vormgeven, in het stemhokje. Want hoe je het nu draait of keert: partij kiezen is belangrijk.

Daarom pakt De Zondag vandaag uit met een nieuwe, prestigieuze verkiezingsreeks. Zeven weken lang trekken we met de machtigste politici van ons land naar de doopvont van België. Onze ambitie: iedereen klaarstomen voor de moeder aller verkiezingen. De student in mij wordt alvast weer razend benieuwd…

Fijne zondag allemaal!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? mailto: bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier