Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “Dat kleine schermpje in onze broekzak smeekt vaker en vaker om aandacht, maar toch kan de flatscreen af en toe nog wat extra”

Goeiemorgen,

Mag ik nog eens iets vragen? Hoeveel uur per dag zit jij zo voor tv? Alleen of in gezelschap, met of zonder dekentje,… dat maakt niet uit. Ik ben gewoon benieuwd hoeveel tijd jullie spenderen aan de honderden kanalen die elke dag op wat zappers wachten.

Ik vraag het eerlijk gezegd ook omdat iemand deze week beweerde dat wij Belgen gemiddeld vijf uur per dag televisie kijken. Vijf uur, ja. Dat zijn 300 minuten. Tien afleveringen van Thuis! Per dag! Zelf raak ik met moeite aan 1.000 seconden… maar misschien ben ik allesbehalve een gemiddelde Belg?

Uiteraard hebben we even gezocht of het wel klopt, dat hoge kijkcijfer. Het meest recente onderzoek dat Google toont, komt uit het jaar 2018. Onderzoek wees toen uit dat wij per dag 3 uur en 14 minuten voor tv zitten. Geen vijf uur dus, maar dat cijfer komt ook niet helemaal uit de lucht gevallen. Want wat verder lezen we dat 65-plussers toen meer dan 300 minuten per dag tv kijken. Méér dan vijf uur dus…

Anno 2023 durven we vermoeden dat ons kijkgedrag toch wat geminderd is. Want swipen is het nieuwe zappen, toch? Dat kleine schermpje in onze broekzak smeekt vaker en vaker om aandacht, maar toch kan de flatscreen af en toe nog wat extra. Zoals generaties verbinden, bijvoorbeeld.

Zo is hier thuis welgeteld één programma dat ons gezin samen voor de buis krijgt (mét dekentjes, uiteraard). Meer nog: we hebben deze zomer luidop gehoopt dat het er zou komen… En toen passeerde Steven Van Herrewege plots in een fluo-training, mét een blijde boodschap: ‘De jaren 90 voor tieners’ was zowaar ingeblikt.

Je moet weten dat wij de voorbije vakantie de voorganger over de jaren 80 ‘gebinged’ hebben. Papa (bouwjaar 1982) en mama (1984) genoten samen met de dochter (2011) en de zoon (2015) van hun vroege kinderjaren. Veel Michael Jackson gezien, veel sneeuw, trieste rampen ook, maar vooral veel gelachen met droge Steven. En dat is duidelijk een familietrekje. In de jaren 90 lachten wij al om zijn moppen toen hij samen met Ronny Mosuse ‘Cuisine X’ presenteerde op Studio Brussel. Tot op vandaag heb ik binnenpretjes dankzij de rubriek ‘Proficiat, u hebt een frigo gewonnen’. (Echt, je moest er bij geweest zijn.)

Dus als je deze zondag even niet weet wat doen, misschien de tv eens op de jaren 90 zetten. Geniet ervan!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier