Sandra Rosseel

“Kijken naar onze Cats en naar GBM is voor mij het perfecte tegengif voor al dat minder prettige nieuws”

Goeiemorgen

Ik heb ze te pakken. Onverwacht en maanden te vroeg, maar ik kan het niet langer ontkennen: de olympische kriebels hebben zich meester gemaakt van mijn lijf en leden. Met dank aan onder meer onze Cats natuurlijk, die zich vrijdagavond op majestueuze wijze naar hun kwalificatieticket wisten te dribbelen, nadat ze een dag eerder al het Sportpaleis in vuur en vlam gezet hadden tegen Team USA. Toen was het nog net niet, maar vrijdag was er geen houden meer aan. Parijs, onze Cats komen eraan! Met een tussenstop in Rijsel, net over de grens en dus ideaal voor alle Belgische supporters. Maar dat onze Cats die groepsfases gaan overleven en ook in Parijs zelf aan de slag mogen, daar twijfel ik niet aan.

Het waren trouwens niet alleen de Cats die me deze week in olympische sferen brachten. Enkele dagen eerder ontdekte ik per toeval, of beter, bij mijn poging om de opnames op mijn televisie eens op te kuisen, dat op BBC de ‘Great British Menu’ opnieuw van start is gegaan. Een van mijn favoriete programma’s, waarvoor ik ooit eens een ‘neem altijd op’ op mijn televisie heb ingesteld, zodat ik maandag tot mijn grote geluk ontdekte dat er al enkele nieuwe afleveringen klaarstonden om bekeken te worden. Ik weet niet of u het programma kent, maar heel kort komt het erop neer dat vier chefs van één Britse regio het tegen elkaar opnemen met als doel het beste galabanketmenu op tafel te brengen. De winnaars van de regio’s nemen het dan weer per gang – van voorgerecht tot dessert – tegen elkaar op. Wie die finaleronde wint, mag uiteindelijk op het echte gala koken. En dat gala – en dus ook de wedstrijd – staat dit jaar in het teken van de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. De chefs – zonder uitzondering vol ambitie, maar niet te beroerd om hun concurrenten in de keuken een handje toe te steken als dat nodig is, in de olympische geest dus – moeten er dan ook voor zorgen dat ook hun gerechten ‘Olympische Spelen’ uitstralen. Wat niet alleen zorgt voor visuele pareltjes, maar ook voor prachtige verhalen. Zo liet chef Kate Austen zich deze week voor haar dessert inspireren door hoogspringers Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim, die op de Olympische Spelen van 2020 op gelijke hoogte eindigden. De twee kregen de keuze: een jump off doen tot een van de twee won, of de gouden medaille delen. De twee, die goede vrienden zijn, kozen voor het laatste en zorgden zo voor een van de meest bijzondere verhalen van Tokyo. En voor de overwinning van chef Kate, die binnen enkele weken tegen de andere regiowinnaars mag strijden voor een plaats op het galabanket.

Kijken naar GBM en naar wedstrijden van de Cats en onze andere Team Belgium-sporters is voor mij alvast het perfecte tegengif voor al het minder prettige of zelfs ronduit gruwelijke nieuws waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Vandaag om 16.45 uur nemen onze Cats het op tegen Nigeria. De prijs is al binnen, dat het een feest zal worden, staat nu al vast. U kijkt toch ook?

Geniet van deze zondag!

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier