Sandra Rosseel

“Op vlak van duurzaamheid ben ik goed bezig, en tegelijkertijd ook helemaal niet”

Goeiemorgen

Eerst en vooral: dank jullie wel! Op onze vraag om ons tips te bezorgen om duurzamer te leven, kwamen ontzettend veel reacties. Enkel kraantjeswater drinken, alle groenten zelf kweken, regionale en seizoensproducten kopen, minder vlees eten, een boekenruilkast installeren, zoveel mogelijk regenwater gebruiken, afval beperken en sorteren – lezeres Nathalie liet ons bijvoorbeeld weten dat ze er na een bezoekje aan de beenhouwer een punt van maakt om altijd het papieren en het plastic gedeelte van de verpakking te scheiden, omdat ze sorteren zo belangrijk vindt -, de auto zoveel als mogelijk of zelfs definitief aan de kant laten staan,… en ga zo maar door. Jullie hebben ons werkelijk overstelpt met tips en het was bijzonder boeiend om ze allemaal te lezen, waarvoor dank. Onze journalist Glen zocht vier van deze tipgevers op om wat meer te weten te komen over hun passie voor duurzaamheid. Deze verhalen kan je hiernaast lezen.

Bij het lezen van al jullie berichten, moest ik natuurlijk ook denken aan hoe duurzaam ik zelf leef. En ja, dat kan nog een pak beter. Ik ben er weliswaar al in geslaagd om mijn restafval tot een minimum te beperken, maar stel tweewekelijks bij het buitenzetten van de PMD-zakken vast, dat ik toch echt wel te veel plastic verpakkingen koop. Ik eet al jaren enkele dagen per week geen vlees meer, maar had er tot voor kort nog nooit bij stilgestaan dat ook zuivelwaren een enorme impact op het milieu hebben. Ik koop mijn groenten en fruit zoveel als mogelijk lokaal en seizoensgebonden, maar moet ook toegeven dat het nog te vaak gebeurt dat ik soms vergeet wat ik nog liggen heb, waardoor ik groenten beschimmeld in mijn frigo terugvind, en dat restje aardappelen in de berging al flink uitgeschoten is wanneer ik eraan denk om ze te gebruiken.

Ik ben dus goed bezig, en tegelijkertijd ook helemaal niet. Iets wat, denk ik, voor heel wat mensen herkenbaar is. En iets waar we ons niet mogen door laten ontmoedigen, want alles wat we doen heeft wel degelijk een impact. Ook al voelt het zo niet aan, wanneer je naar de wereld kijkt. Maar toch, wat wij doen is misschien maar een druppel op een hete plaat, of zelfs dat nog niet, maar het kan wel degelijk iets in beweging zetten op hogere niveaus. ““Bedrijven en politiek zijn gevoelig voor hoe burgers zich in de samenleving opstellen. Als de burgers het signaal geven dat er bijvoorbeeld een alternatief moet zijn voor vlees, dan zal de politiek volgen”, vertelt Low Impact Man Steven Vromman verderop in deze krant. Het is een gedachte die mij alvast moed geeft, en de vastberadenheid om telkens opnieuw extra inspanningen te leveren om mijn ecologische voetadruk te verminderen.

En voor ik het vergeet: samen met Steven maakten we een test waarbij je te weten komt hoe duurzaam je bezig bent. Probeer die zeker uit op www.dezondag.be/groenezondag. Er zijn trouwens ook leuke prijzen mee te winnen.

Geniet van deze Zondag!

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier