Bart Casteleyn

“Wat mij opviel de voorbije weken? De opkomst van een nieuw begrip”

Goeiemorgen,

Hebben jullie ook zo naar deze dag uitgekeken? Naar Vaderdag, bedoel ik dan. Want die verkiezingen, is daar al niet genoeg over geschreven en gezegd? Of kan er nog een column bij?

Voor wie de buik vol heeft van de debatten, de peilingen, de stemtesten, de filmpjes van politici en het advies van nonkel Willy: nog even doorbijten. Iets voor 16 uur is Ivan De Vadder daar met de eerste uitslag, dan zit de kiescampagne er officieel op. Of toch die van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

Wat mij opviel de voorbije weken? De opkomst van een nieuw begrip: ‘de first voter’, ook wel de ‘first time voter’ genoemd. Plots waren ze daar, ergens begin mei, en ze doken elke week wel ergens op.

Bij elke stemming van 10, 20 en 100 jaar geleden waren er mensen die voor het eerst hun burgerplicht moesten vervullen, maar het is nog niet zo vaak gebeurd dat zij zo veel aandacht kregen… en meteen ook een hippe Engelse term, dat hoort zo in 2024.

De jeugd is de toekomst, dus we juichen de trend toe. Uiteraard. We laten in deze krant er zelfs nog enkele aan het woord. (Dat zijn dan officieel de allerlaatste van deze hele campagne, beloofd.)

Ik heb hard zitten denken, maar we kunnen ons niet meer precies herinneren wanneer wij voor het eerst een bolletje mochten kleuren… Ik weet wél nog waar: het was in de klas van meester Guido. En je moet weten: dat was ooit een zeer bijzondere plek. In 1990 mochten wij als achtjarigen er kennis maken met een computer. Jawel, de allereerste in het dorp – vermoedden wij tot vandaag nog altijd.

Wat zoekwerk op mijn eigen pc leert me nu dat ik mezelf ‘first time voter’ mocht noemen op 8 oktober van het bijzondere jaar 2000. Maar bij die gemeenteraadsverkiezingen heeft geen enkele journalist toen mijn mening gevraagd… En dat is jammer. Ik had kunnen vertellen dat het een gemiste kans was dat we in ons stemlokaal niet met de computer mochten stemmen. Dat ging meester Guido wel gepast gevonden hebben.

Volgens Factcheck Vlaanderen zijn er vandaag meer dan 800.000 first time voters. Misschien lezen er enkele van die debutanten dit stukje en misschien moeten ze nog gaan stemmen… Dan geeft deze nonkel graag nog wat ultieme wijze raad. Blijf niet thuis vandaag. Gebruik jouw stem.

Voilà. Zo simpel kan stemadvies zijn.

Fijne zondag allemaal!

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier