Sven Ornelis

“Wij Vlamingen houden van strak, te veel franjes hoeven voor ons niet”

Radiomaker Sven Ornelis staat elke week stil bij het kleine of het grote nieuws.

Een vierkante meter wildernis, meer niet. Als iedereen een strookje gras van een meter bij een meter in de tuin niet meer zou maaien en er de natuur vrij spel zou laten, met bloemen en kruiden en andere groene gekkigheid, dan zou de biodiversiteit in Vlaanderen een reuzenstap vooruit zetten. Zegt de wetenschap ons. Terwijl wij massaal blijven verharden, pleiten zij voor puur natuur. En ik ben verre van een klimaatactivist, ik zal me nooit vastkleven aan een Rubens, maar deze oproep steun ik graag. Want daar waar het gras niet gemillimeterd is als het haar van een skinhead, voelen de insecten en de bijtjes zich thuis. Wij Vlamingen houden van strak en te veel franjes hoeven voor ons niet. Sommige mensen betonneren hun voortuin zelfs, want je kunt nooit parking genoeg hebben in deze overbevolkte wereld. En het is niet voor niks dat Kunstgrassen Willy een dikke hit is bij ons. Al de rest vinden wij slordig. En wie zijn grasmat niet maait is lui, ziek of met vakantie.

Gevaarlijk is dat, lang gras, net als een uitpuilende brievenbus, want ook inbrekers zien dat en die weten dan: die zitten nu wellicht een paar weken in Benidorm, toeslaan! En toch is die oproep om wat extra wildernis toe te laten in onze tuinen een goed idee. Ik heb ook zo’n robot rondrijden die de pelouse bij ons doet, maar er zijn ook stukken tuin die ik helemaal vrij laat, en dat zijn absoluut de leukere plekken, veel spannender en echter. Vogeltjes voelen zich thuis bij ons, die fluiten van blijheid, en bijtjes en vlinders maken het helemaal af. In februari stonden er al kleurrijke bloemen te bloeien, en nu is het dus mei en de meiklokjes staan te geuren als openstaande flessen wasverzachter maar dan zonder verpakking. Het is één groot feest.

Vergis je niet: ik scheer mijzelf elke dag en ik trim mijn baardje keurig, en voor oor- en neusharen ben ik werkelijk meedogenloos. Maar in onze tuin is er plek voor puur natuur. Ik zal er de wereld niet mee redden, maar een klein beetje mooier maken, dat wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier