Hebben Les Petits Belges het verkorven in hun geliefde Parijs?

Landgenoten die naar Parijs reizen, zijn bijzonder moedig. Niet zozeer omdat ze een nieuwe aanslag trotseren, maar vooral omdat ze zich blootstellen aan de wraak van de Parisiens. Want als we de internationale kranten mogen geloven, zijn de aanslagen voorbereid in ons land: ‘Bloedbad in Parijs, blamage voor België’. Omdat wij de jihadisten pamperen, zijn meer dan honderd mensen in Parijs om het leven gekomen. Les Petits Belges werden vroeger ‘sympa’ gevonden, maar die tijd zou wel eens voorbij kunnen zijn, zo klinkt het.

Parijs is voor veel Belgen dé citytrip-bestemming bij uitstek. En de Fransen zien ons graag komen. We spreken de taal, geven makkelijker geld uit dan onze Noorderburen en zijn minder luidruchtig dan de Duitsers. Kortom, de ideale toeristen! Tot 13 november 2015. Want sindsdien zijn we blijkbaar gevaarlijk. Omdat drie daders van de verschrikkelijke aanslagen banden hebben met ons land. Ze hebben de Franse nationaliteit, maar woonden in Molenbeek. En dat blijkt nu plots de gevaarlijkste buurt van Europa te zijn.

Centrum voor jihadisme

‘Molenbeek, vredige haven voor jihadisten’, ‘Brusselse wijk is Europees centrum van jihadisme in Europa’. De koppen van The Guardian, Le Monde en vele andere kranten liegen er niet om. In Molenbeek kunnen terroristen blijkbaar ongestoord hun gangetje gaan. Het lijkt wel alsof er affiches in de straat hangen die reclame maken voor cursussen als ‘Hoe knutsel ik een autobom in elkaar’, ‘Een Kalasjnikov bedienen in vijf stappen’ en ‘Een bommengordel: de snelste weg naar Allah’.

Enkele cijfers moeten bewijzen hoe gevaarlijk België wel is. Volgens het International Centre for the Study of Radicalisation levert België ca. 40 Syriëstrijders per miljoen inwoners. Dit cijfer is dubbel zo hoog als in Frankrijk en vier keer hoger dan in Groot-Brittannië. Van de idioten die naar Syrië vertrekken om zich aan te sluiten bij IS blijkt het overgrote deel uit Brussel te komen, waarvan een ‘significant aantal’ uit Molenbeek.

Probleemwijken in elke grootstad

De buurt moet dus wel degelijk goed in de gaten gehouden worden. Maar we zijn er van overtuigd dat zowat elke Europese grootstad met dit probleem kampt. Overal zijn er probleemwijken met veel werkloze jongeren zonder enig toekomstperspectief. Zij zijn een makkelijk doelwit voor haatpredikers. En er zijn maar enkele zwakkelingen nodig om een gigantische ramp te veroorzaken, zo bleek nu opnieuw in Parijs.

Na een dergelijk drama worden steeds verantwoordelijken gezocht. Iemand moet schuldig zijn. Men had vooraf iets moeten kunnen doen om dit te voorkomen. De veiligheidsdiensten hebben hun werk niet goed gedaan. De politie heeft gefaald. De politici waren te laks. België treedt niet op tegen een jihadistisch bolwerk in de hoofdstad…

Er moeten koppen rollen. Maar de realiteit is dat er amper iets te beginnen valt tegen kerels die bereid zijn hun leven te geven om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Eén gek die met een pistool een volle bus op stapt, volstaat om een nieuw trauma te veroorzaken. We zullen er moeten mee leren leven. Maar blijf de bus nemen. Blijf concerten bijwonen. En blijf het prachtige Parijs bezoeken. De Fransen zullen ons immers snel weer in de armen sluiten.

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier