Help vogels en wilde dieren de hittegolf door

Steeds meer wilde dieren raken in de problemen door het huidige warme weer. Omdat poelen uitdrogen, vinden ze nog moeilijk water. Zelfs vogels hebben het moeilijk. Natuurpunt roept op om schaaltjes water in de tuin te voorzien. Bijvoederen mag eveneens, want ook voedsel wordt schaars.

 

“Een belangrijk probleem voor zoogdieren en vogels is het gebrek aan water in natuurlijke poelen”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Die dieren wagen zich dan vaak in vijvers en zwembaden, maar raken daar niet meer uit weg. Dat geldt onder meer voor egels, eekhoorns en muisachtigen.” Vandaar de vraag van Natuurpunt om een schaaltje met water in de tuin te plaatsen ten behoeve van dorstige dieren.

Egeltjes kunnen onze hulp nu goed gebruiken. Maar geef hen nooit melk! (foto istock)

Door de droogte is er ook voor dieren minder voedsel beschikbaar. Normale voedselbronnen, zoals wormen en slakken trekken zich immers terug. Het aantal doodgereden egels is deze zomer opvallend hoog omdat zij vaker wegen oversteken in hun zoektocht naar voedsel en water. Ook dierenopvangcentra merken dat zij meer egels binnen krijgen dan normaal. Veel egels zijn verzwakt of uitgedroogd.

Gelukkig kan je helpen.  Hieronder enkele tips:

1) Insecten en wormen

Regenwormen kruipen nu diep in de grond om vochtige aarde te vinden. In een composthoop, schep hem af en toe eens om, kunnen vogels of egels altijd wel kleine insecten en ongewervelde diertjes vinden. Om deze reden is het ook goed om altijd een hoekje te voorzien waar enkele houtstammetjes, snoei- en tuin’afval’ mag blijven liggen.

2) Fruit

Merels en lijsters eten graag (rotte) appels en peren. Je kan ook kersen of aardbeien die ‘een deuk’ kregen in de tuin leggen voor hen. Wil je ook toekomstige warme zomers de baas kunnen? Plant een kerselaar, hondsroos, vlier, framboos of andere besdragende struik.

3) Zaden

Verwijder uitgebloeide bloemen niet te snel, geef hen de kans om hun zaden te laten vallen. Schud aan de bloemenhoofdjes en graspluimen, zo komen de zaadjes vrij. Ook bodembedekkers zoals vogelmuur zorgen voor voedsel en beschermen de bodem beter tegen uitdroging.

4) Nadat je alle natuurlijke bronnen hebt aangevuld

De natuur biedt altijd het beste en meest gevarieerde voedsel. Nadat je alle mogelijkheden hebt benut kan je altijd nog wat bijvoederen als surplus. In de zomer zullen de vogels smullen van bvb meelwormen of insecten. Zaadetende vogels zoals huismussen geef je een extraatje door wat graantjes uit te strooien. Geef altijd kleine hoeveelheden die iedere dag opgegeten worden om de verspreiding van ziektes zoals bijvoorbeeld Trichomonas te voorkomen. Egels kan je een plezier doen door ’s avonds een schoteltje kattenvoer klaar te zetten. Geef zeker geen melk, want egels worden er ziek van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier