Het vergeten tuig van de speeltuin

Ik ben een schommelman, al van kindsbeen af. Kon amper staan, maar wou toch al de kriebels voelen hoog in de lucht. Alle schommels heb ik uitgetest. Ik kan – nog steeds – over elke speeltuin een recensie schrijven. De duupjes van de speeltuin zijn ‘de vliegende Hollanders’. Die liggen er altijd verlaten bij, tenzij ik langskom.

Je moet wat kracht gebruiken om het gevaarte in gang te zetten, maar eens in beweging kan je hoge toppen scheren. Eén van de weinige schommels die het schommelen als een groepsgebeuren zien. Als scoutsman heb ik er zelfs ooit eentje gesjord. Wist ik veel dat zo’n ding een ‘Vliegende Hollander’ werd genoemd, ik doopte hem gewoon ‘Grote Schommel’.

Regulitis is langer dan vandaag ingetreden in speeltuinland. Sinds oktober is daar nu nog een klotewetje bijgekomen. De Vliegende Hollander wordt sinds oktober niet meer toegelaten op een speelterrein. Ik citeer: ‘het blijkt technisch niet mogelijk om te voldoen aan de veiligheidsnorm voor dit toestel of met andere woorden om een minimale veiligheid te garanderen’. Er komt nog meer: ‘Ongevallen met dit soort speeltoestellen kunnen zorgen voor zeer ernstige hoofdletsels bij kinderen omwille van het zware gewicht van het toestel en de grote impact bij een botsing’. Wabliefteru?!?

Het gaat zelfs zo ver dat de FOD Economie – daar fraude al lang de wereld uit is in ons land, hebben ze daar nu tijd voor – controles zal uitvoeren op speelterreinen om “dergelijke groepsschommels buiten gebruik te laten stellen”. Een uitbater riskeert zelfs boetes. Meendjedatnu?!?

Deel je foto’s van de Vliegende Hollander op Facebook

Ik ben in de rouw. Mijn favoriete schommel wordt zomaar opgedoekt. Zonder enige vorm van overleg, zonder een volksraadpleging. Al die bloedjes van kindjes staan in de kou, omwille van een regelnicht die in zijn ivoren toren beslist wat wel en niet kan op een speelplein. Zou die mens – of dat groepje kommaneukers – ooit eens op een Vliegende Hollander hebben gezeten?

Ik heb op Google Afbeeldingen vruchteloos afbeeldingen gezocht van speelplezier op de Vliegende Hollander. Ik vond er ocharme drie. De Vliegende Hollander is een speeltuig van voor het internettijdperk en zal – als we niet goed opletten – in het vergetelhoekje worden geduwd.

Vandaar mijn oproep, wie heeft beeldmateriaal van oneindig plezier op de Vliegende Hollander? Post ze op je Facebookpagina, deel ze op de fanpagina van De Zondag en via alle mogelijke sociale mediakanalen. Zo kunnen we toch weer terugdenken aan die vreugdevolle momenten al zingend steeds hoger in de lucht…

tnspeel005 001_Vliegende_Hollander

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier