De experts van Immovlan.be over het voordeel van een makelaar: Onbezorgd verkopen en verhuren

Wanneer je je huis of appartement verkoopt of verhuurt, hoef je niet noodzakelijk een makelaar onder de arm te nemen. Maar door dat wel te doen, kies je voor 100 procent ontzorging en een professional die zich bekommert om de advertenties, rondleidingen en alle wettelijke en administratieve verplichtingen.

Als je denkt dat een makelaar gewoon een verkoper is die toevallig woningen verkoopt of verhuurt, dan heb je het mis. In tegenstelling tot vele andere jobs is de job van makelaar een beschermd beroep waar een erkenning voor nodig is bij het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaar. Die erkenning krijgt een makelaar pas als hij genoeg ervaring heeft, een examen aflegt en een deontologische code onderschrijft.

Als je met een makelaar in zee gaat, weet je dus dat hij of zij aan bepaalde standaarden voldoet en verantwoording moet afleggen als er iets in het proces fout zou lopen. Dat is op zich al een stevige reden om te kiezen om je huis te verkopen of verhuren via een makelaar.

Kan je dat dan niet zelf doen?

Uiteraard ben je niet verplicht om een beroep te doen op een makelaar. Je kan het hele proces zelf organiseren, of bijvoorbeeld een beroep doen op een notaris om de verkoop te regelen. Maar door te kiezen voor een makelaar, kies je voor iemand met een zekere commerciële flair, terwijl de notaris eerder een neutrale rol zal spelen en niet de rol van verkoper op zich zal nemen. Terwijl dat vaak net wel nodig is om het juiste publiek aan te trekken en te zorgen voor een snelle verkoop aan een goede prijs.

Eén van de belangrijke aspecten bij de verkoop of het verhuren van een woning is de zichtbaarheid voor de potentiële koper of huurder. En dat begint al met een juiste prijszetting. Een goede makelaar kent de prijzen van woningen in jouw regio – zowel wat de verkoop als de verhuur betreft -, weet uit ervaring welke positieve en negatieve punten een invloed hebben op die prijs en hoe die tegenover een potentiële koper of huurder te verantwoorden.

Die juiste prijszetting zorgt ervoor dat je zoekertje het juiste publiek aantrekt en dat de verkoop of verhuur snel in kannen en kruiken kan komen. Bij dat publiek aantrekken hoort natuurlijk ook de juiste positionering, met professionele foto’s, een sprekende tekst en publiciteit voor je pand via de juiste kanalen – zoekertjes op vastgoedsites zoals Immovlan, via de sociale media, op de website van de makelaar zelf en natuurlijk ook via mailings naar zijn of haar klantenbestand.

Ontzorging

Maar hoewel die publiciteit onontbeerlijk is om snel en aan de juiste prijs je woning te verkopen en te verhuren, ligt de grootste aantrekkingskracht van makelaars voor de meeste mensen elders: ze zorgen voor rust in het verkoopproces en zorgen ervoor dat je dagelijkse leven zo weinig mogelijk verstoord wordt. Niet iedereen zit immers te wachten op een stroom aan telefoontje en e-mails met vragen over het pand en de technische details, avonden en weekends opofferen aan rondleidingen die niet altijd even nuttig zijn, zeker wanneer de woning die je verkoopt of verhuurt niet meteen bij de deur is.

“Voor een beperkte commissie bespaar je jezelf veel stress”

Daarnaast is er nog de stress van mensen die tijdens het bezoek met negatieve commentaren proberen om de prijs van je woning te doen dalen en uiteraard het zenuwslopende onderhandelingsproces over de uiteindelijke verkoopprijs. Allemaal zaken die een makelaar, die ervaring heeft in onderhandelen over prijzen en modaliteiten en de zaken minder emotioneel bekijkt, je voor een al bij al beperkte commissie uit handen neemt. Bij een verkoop gaat het daarbij vaak over 3 procent van de verkoopprijs plus 21 procent btw.

Heel wat attesten nodig

Daarnaast zijn er nog de wettelijke en administratieve stappen die bij de verkoop of de verhuur gezet moeten worden. En die zijn van groot belang. De laatste jaren zijn de regels op een aantal vlakken immers een pak strenger geworden, met attesten voor bijvoorbeeld de EPC-score, elektriciteit, asbest, overstromingsgevoeligheid, … noem maar op.

Bij verhuur zijn er de precieze bepalingen van het verhuurcontract, de registratie, de plaatsbeschrijving – die belangrijk is om de staat van het pand voor de start en bij het beëindigen van het contract te evalueren – en de administratie rond de waarborg. Het moet allemaal in orde zijn of je loopt het risico op boetes of erger. Kortom: een makelaar is geen overbodige luxe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier