Hoe een cascowoning je geld kan besparen

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Veel bouwbedrijven bieden de mogelijkheid om een woning ‘casco’ op te leveren. Wat betekent dat nu eigenlijk, een woning ‘casco’ kopen?

1. Ruwbouwstaat

Leuk weetje: de term casco is ontleend aan het Spaanse casco (scheepsromp), dit verwijst naar de minimale afwerking van het pand. Terwijl een sleutel-op-de-deurwoning praktisch instapklaar is bij oplevering, wordt een casco-woning in ruwbouwstaat geleverd, zijnde water -en winddicht. De koper staat in voor de verdere afwerking naar eigen smaak en budget.

2. Woning grondig onderzoeken

De graad van afwerking hangt sterk af van de bouwonderneming en de gemaakte

afspraken. Meestal wordt het grootste deel van de afwerking, zoals vloeren, binnendeuren, keuken, sanitair en aansluiting op de nutsvoorzieningen, zelf gedaan. Al kan het evengoed zijn dat er nog meer moet gebeuren. Onderzoek de

woning in kwestie dus eerst grondig, en ga na of extra afwerkingskosten binnen je budget vallen.

3. Budget spreiden

Financieel gezien kan de koop van een cascowoning interessanter zijn dan van een

afgewerkte woonst. Zo kan je niet alleen voor budgetvriendelijke materialen kiezen, je kan ook je budget over een langere periode verdelen. Hoe dan ook is een cascowoning een droom voor handige Harry’s. Niets leuker dan zelf de handen uit de mouwen steken en helemaal je zin te kunnen doen, toch?

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier