Hoe vermijd je dat je aannemer je te veel uren aanrekent?

Als je aannemer zijn prestaties op uurbasis met je afrekent, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je niet te veel uren aan hem betaalt. Je kan daarvoor een aantal voorzorgen nemen.

Je kan vooreerst, voor je met de aannemer in zee gaat, hem een prognose vragen van het aantal uren dat hij meent aan de werken te zullen moeten besteden. Laat hem dat ook op papier zetten. Hou vervolgens tijdens de duur van de werken in het oog hoeveel uren je aannemer op de werf presteert. Ben je constant op de werf aanwezig, dan kan je elke dag (samen met de aannemer) een document aftekenen dat aangeeft hoeveel uren hij op de werf was. Ben je niet steeds op de werf, dan kan je geregelde controles doen. Hou hiervan notities bij waarbij je noteert hoe laat je aanwezig was en hoeveel medewerkers van de aannemer toen aanwezig waren.

Het is verder belangrijk aan je aannemer te vragen geregeld een opgave te doen van de uren die hij presteerde. Doet je aannemer dat niet en bezorgt hij maar na geruime tijd of op het einde van de werken een overzicht, dan wordt het zo goed als onmogelijk dat nog te controleren. Ben je het niet eens met een overzicht, dan is het belangrijk dat te protesteren.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier