Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “Experten hebben er hun bedenkingen bij en raden aan het zeker niet elke week te doen. Maar ik zeg: rotten maar”

Goeiemorgen,

Vraagje. Heeft iemand hier al eens gehoord van ‘zondagsangst’? En zo ja, heb je er last van?

Voor alle duidelijkheid: zondagsangst is een fenomeen dat echt bestaat. Iets waar zelfs experten zich over buigen. Het heeft niets te maken met mensen die bang zijn om deze krant mee te nemen. (Gelukkig maar, want dat is absoluut nergens voor nodig.)

Zondagsangst heeft ook niets van doen met de stress van een columnist om na drie weken vakantie weer een deftige letter op papier te krijgen. (Dat noemen ze gewoon zweten.)

Zelf ken ik ‘zondagsangst’ nog maar net. Ik botste op het begrip omdat ik iets aan het zoeken was… op het internet, uiteraard. Waar elders zoeken wij nog?

Ik zocht een online hype om over te schrijven. Een leuke dan, want die hypes zijn dat niet altijd. Integendeel. Je zag het misschien ook passeren in de krant, het nieuws of op je telefoon: het heet ‘happy slapping’. Het trieste, vieze, vuile verschijnsel waarbij jongeren slaag uitdelen, het filmen en dat trots delen op hun sociale media.

De voorbije week doken vechtfilmpjes op uit Zelzate en Antwerpen en ze deden elke gezonde mens hun maag keren. Gewoon afschuwelijk, die trend. Slaat absoluut nergens op. Daarom wou ik hier een positief alternatief promoten.

Ik heb dus iets gevonden. Iets dat helpt tegen zondagsangst, dat is de stress die mensen op zondag kunnen voelen omdat de maandag er al weer aan komt. (Ik verzin dit niet, het bestaat.) Als je er last van zou hebben, dan moet je aan ‘bed rotting’ doen. Klinkt niet zo goed als ‘happy slapping’, maar het is duizend miljoen keer meer aan te raden.

‘Bed rotting’ is een hele dag in je bed spenderen. Gewoon onbeschaamd blijven liggen. Aan zelfzorg doen. Experten hebben er hun bedenkingen bij en raden aan het zeker niet elke week te doen. Maar ik zeg: rotten maar. En vergeet geen filmpje te maken en dat trots te delen.

Fijne zondag!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier