© Getty Images

Huis kopen in 2024? Dit verandert er

Daniel Buschman is voorzitter van CIB, het vastgoednetwerk. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Een nieuw jaar brengt vaak ook nieuwe regels met zich mee. Ook in vastgoedland is dat niet anders. Sommige gunstmaatregelen vallen vanaf 2024 weg. Goed om te weten, want misschien beslis je op basis hiervan om dit jaar toch nog je droomhuis te kopen.

1. Meeneembaarheid registratierechten verdwijnt

De meeneembaarheid van de registratierechten verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Tot dan kunnen kopers kiezen tussen het 3%-tarief zonder de meeneembaarheid of het oude 6%-tarief met de meeneembaarheid. Om nog van dit keuzerecht te kunnen genieten moet de authentieke akte in 2023 verleden worden.

2. Belastingvoordeel tweede woning verdwijnt

Vanaf 2024 is er geen belastingvoordeel meer voor wie een tweede woning koopt, bouwt of renoveert. Het gaat om een fiscaal voordeel op kapitaalsaflossingen van hypothecaire leningen voor niet-eigen woningen zoals een tweede verblijf of een woning die verhuurd wordt.

3. 21% in plaats van 6% btw bij sloop en heropbouw via promotor

In oktober 2023 besliste de federale regering om de btw-verlaging van 21% naar 6% voor sloop en heropbouw op permanente basis in te voeren. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een particuliere bouwer zijn en slopen en bouwen op je eigen bouwgrond. Het gaat om je enige en eigen woning en de woning heeft een oppervlakte van maximum 200 m².

Koop je een woning om te slopen en herop te bouwen via bouwpromotor? Werd de omgevingsvergunning aangevraagd voor 1 juli 2023, dan betaal je dankzij een tijdelijke overgangsmaatregel nog 6% btw.

http://www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier